Vzácný obraz se do Staré Vody vrátil po 55 letech

Stará Voda – Do kostela svaté Anny ve Staré Vodě u Libavé vrátili skauti repliku barokního díla z roku 1700. Poprvé ji mohli obdivovat bývalí příslušníci Pomocných technických praporů. Takzvaní černí baroni se účastnili mše svaté pod vedením moravských biskupů. Obraz se vrátil do Staré Vody po 55 letech.

Zástupce vedoucího skautského střediska Velký Týnec Jan Pečínka uvedl, že obraz se nafotil na 24 snímků, které se následně zpracovaly na počítači. Farář Vladimír Ziffer dodal, že se jedná o jedinou součást původní výzdoby. Oltářní obraz zobrazuje Pannu Marii, ke které přicházejí poutníci. Autorem je italský mistr Carlo Passano.

Originál, který měl několik zásahů od kulek, byl od roku 1956 v Kroměříži. Později jej odborníci zrestaurovali. Kvůli špatným podmínkám v kostele jej ale památkáři nedovolili vrátit zpět. Takzvaní pétépáci z celé republiky se setkali již pošestnácté. Byli také u toho, když obraz vysvětil brněnský biskup Vojtěch Cikrle.

Reportáž Martiny Vysloužilové (zdroj: ČT24)

Kostel se lidem otevírá jen několikrát do roka. Ti, kteří by chtěli repliku obrazu co nejdříve vidět, mají možnost v červenci, kdy se bude konat Anenská pouť.