Klienti z Rychmburku mají nový penzion pro samostatnější život

Předhradí - Na hradě Rychmburk v Pardubickém kraji dnes otevřeli integrační centrum pro duševně nemocné. Jediné zařízení svého typu se má pro klienty stát pomyslným můstkem do samostatného života. S rekonstrukcí zchátralého historického objektu pomohly státní a evropské dotace.

V Domově na hradě Rychmburk pečují o 62 duševně nemocných klientů. Někteří z nich si teď vyzkouší samostatnější život. Stěhují se do opraveného penzionu, kde mají větší soukromí, ale i odpovědnost. Na zábavu, vaření nebo úklid budou dohlížet dvě asistentky. „Budou klienty učit dovednostem pro zpětný návrat do majoritní společnosti,“ uvedla ředitelka Domova na hradě Rychmburk Marie Zelenková.

Oprava historického domu stála 18 milionů. Většinu prací zaplatily evropské dotace. Přispěl i stát a kraj coby zřizovatel domova. „Jsem bytostně přesvědčen, že tento trend je jediný možný způsob, jak se vyspělá společnost v rámci mezilidské solidarity stará o ty, kteří potřebují pomoc,“ řekl náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek. „Díky tomu, že jsme získali peníze z toho projektu, tak to byla jediná možnost, jak tento objekt zachránit, protože byl opravdu v havarijním stavu,“ připomíná ředitelka domova Zelenková.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Historie hradu Rychmburk se datuje od 14. století, byl dobyt husity, později se dostal do držení Thurn-Taxisů. V roce 1945 byl zestátněn, od roku 1955 byl v jeho areálu umístěn domov důchodců. Od roku 2007 se domov důchodců transformoval na domov pro osoby s chronickým duševním onemocněním. Nejprve se o ně staraly řádové sestry, dnes civilní personál.