Zmatky na radnici v Hazlově pokračují

Hazlov - V Hazlově na Chebsku řeší další případ zřejmě falešné rezignace zastupitele. Na obecní úřad dorazila rezignace Michala Zoufalého (SNK Změna pro Hazlov), který ale tvrdí, že je zfalšovaná. Kvůli prvnímu případu rezignace podané Josefem Čapkem (SNK Změna pro Hazlov) ministerstvo zbavilo mandátu starostu. Obec nyní řeší, jak se zachovat.

V Hazlově, kde jsou ve sporu dvě skupiny zastupitelů, rozhodl nedávno ředitel krajského úřadu o tom, že Josef Čapek, který byl od voleb starostou, není vůbec zastupitelem, protože na úřad byla krátce po volbách doručena jeho rezignace. Čapek, přestože jeho podpis potvrdila policie, ale tvrdí, že ji vědomě nepodepsal. Případ je nyní u soudu.

Nyní se případ téměř opakuje. „Rezignaci jsem nepodal,“ je překvapen Zoufalý. Ačkoli je podpis na poštou doručeném dopise podobný podpisu Zoufalého, ten se chce obrátit na policii, aby falešnou rezignaci prošetřila.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Miroslav Všetečka (ČSSD), který podle stanoviska ministerstva je nyní platným starostou Hazlova, poukazuje na díru v zákoně, který umožňuje, že takto lze jednoduše připravit o mandát kohokoli. Podle zákona by totiž měl úřad rezignaci přijmout a na dalším zastupitelstvu by měl nastoupit na místo zastupitele, který odstoupil, náhradník. Poradí se proto s úředníky pověřeného úřadu, jak v tomto případě postupovat. Zoufalému nabídl, že mu rezignaci pošle zpět. Ten to ale nechce.

V případě rezignace Josefa Čapka rozhodl ředitel krajského úřadu Roman Rokůsek o předání mandátu náhradníkovi až poté, kdy policie zjistila, že podpis je pravý. Podobný postup by zřejmě volil i v tomto případě.

Spory v zastupitelstvu se táhnou už týdny

Podle Všetečky by měl o případu Čapka, kterého stále považuje za starostu, rozhodnout soud. „Nejlepší možností by ale bylo, kdyby zastupitelé rezignovali všichni a konaly by se nové volby,“ míní Všetečka. Opozice ale chce, aby Čapkův případ dořešil soud a jasně řekl, jestli Čapek lhal, nebo ne. Obě strany se přitom obviňují z toho, že jde té druhé jen o moc v obci a o vlastní zájmy. „Už na poslední jednání zastupitelstva přišly dvě stovky lidí a byli velmi naštvaní. Nyní jich asi přijde ještě víc a bude těžké je udržet,“ dodal Všetečka.

Podle Lenky Dvořákové (SNK Změna pro Hazlov), kterou chce opozice zvolit do funkce starostky, je falešná rezignace jen pokusem o to, aby opoziční zastupitelé nemohli zvolit nové vedení obce. „Je to jen protahování současné situace,“ řekla.