V Hazlově stále nejasno

Hazlov (Chebsko) – Hazlov na Chebsku je bez peněz, ale má dva starosty. A kvůli tomu to všechno vzniklo. Volby vynesly do čela tamní radnice Josefa Čapka. Opozice později jeho mandát zpochybnila, zvolila novou starostkou Lenku Dvořákovou a Krajský úřad v Karlových Varech jí dal za pravdu. Čapek ale odmítl radnici opustit a napadl rozhodnutí žalobou. Na nepřehlednou situaci pak zareagovaly banky – a jak Česká spořitelna, tak Komerční banka – zablokovaly obecní účty.

Zaměstnanci radnice, školy i dalších organizací, kde je Hazlov zřizovatelem, nemají jisté, zda dostanou příští výplatu. A navíc je tu splatnost většiny zálohových plateb a faktur za dřív provedené práce. Hrozí penále. „Banka, aby ochránila sama sebe, ty účty zablokovala. Já jsem tam samozřejmě podnět dala,“ uvedla nově zvolená starostka Lenka Dvořáková (Změna pro Hazlov). Původně zvolený starosta Josef Čapek (nez.) však namítá: „Paní Dvořáková, řekl bych, paralyzovala chod obce.“ Komentovat situaci odmítla mluvčí České spořitelny Helena Matuszná: „Ke konkrétním obchodním případům našich klientů se s ohledem na zachování bankovního tajemství nemůžeme vyjadřovat.“ Josef Čapek měl podepsat těsně po volbách rezignaci na mandát. Zákon říká, že je to akt neodvolatelný. „Konstatovali jsme, že podpis je pravý a tudíž je rezignace platná,“ potvrdil již v dubnu ředitel Krajského úřadu Karlovy Vary Roman Rokůsek.

Čapek říká, že sám rezignaci nepodal. Nevylučuje však, že někdo zneužil jeho podpis. O tom kdo je vlastně v Hazlově starostou, jednalo také ministerstvo vnitra. Podle zatím neoficiálních informací potvrdilo rozhodnutí krajského úřadu. „Budu se odvolávat dál. Pokud to půjde, tak samozřejmě k Ústavnímu soudu,“ hájí se Josef Čapek. To se však nelíbí mluvčímu Ministerstva vnitra ČR Vladimíru Řepkovi: „Když pan Čapek nebude respektovat stanovisko ministerstva vnitra a soud nám dá za pravdu, ponese veškerou právní zodpovědnost za kroky, které neoprávněně učiní ve funkci starosty.“ Podle Kateřiny Petráskové z Hazlova se nabízí jediné řešení: „Nové volby, to by bylo regulérní.“

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

V současné době nemá přístup k obecním penězům ani Lenka Dvořáková, ani Josef Čapek, ani nikdo další z radnice.

Obec Hazlov
Zdroj: ČT24