Stěhování archivu do třeboňského kláštera provázejí problémy

Třeboň - Nejvyšší kontrolní úřad zjistil pochybení při nakládaní s bývalým klášterem v Třeboni. Ministerstvo vnitra ho vykoupilo pro místní archiv, který se potřebuje rozšířit. Jenže v klášteře jsou byty a nájemníci je opustit nechtějí, ani město je nemá kam umístit. Celý klášter tak archiv nemůže využívat, dokud objekt po stěhování nezrekonstruují.

Ministerstvo vnitra (MV) na výkup bývalého augustiniánského kláštera v Třeboni uvolnilo v roce 2008 více než 47 milionů. Úředníci byli přesvědčeni, že tento objekt je jedinou vhodnou a dostupnou budovou k archivnictví, jelikož dosavadní prostory nestačily. “Stavba na zelené louce by znamenala několikanásobně vyšší finanční výdaje,“ potvrdil mluvčí MV Vladimír Řepka.

V budovách, které tvoří asi pětinu historického centra, je umístěno 32 bytů. Ve většině bydlí lidé, přičemž nikdo z nich o stěhování nechce ani slyšet. Dokonce jim nikdo neoznámil, že dům, ve kterém žijí, změnil vlastníka. Paradoxem je, že jedním z nájemníků, jež se mají odstěhovat, je i třeboňský starosta.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

O byty se nyní stará právě Ministerstvo vnitra. Jeho zástupci chtějí postupně obytné jednotky uvolnit, aby mohli budovy opravit. První etapu už mají připravenou, teprve pak se sem archiv nastěhuje. Několik bytů již se již prý podařilo uvolnit. Podle Nejvyššího kontrolního úřadu ale byl takový postup chybný a klášter před vystěhováním všech nájemníků a následné rozsáhlé rekonstrukce nelze používat.

Třeboňská radnice zatím neví, kam všechny nájemníky umístí. Nemá totiž dostatek náhradního ubytování. Na přiřazování městských bytů existuje v Třeboni zvláštní pořadník, avšak mimořádné začlenění lidí z kláštera na čekací listinu by podle starosty bylo nesystémové.

Bydlení v bývalém klášteře v Třeboni
Zdroj: ČT24