Pardubický zámek má být „huj“ i uvnitř

Pardubice – Známé přísloví, že co je zvenku „huj“, bývá uvnitř „fuj“, platí o pardubickém zámku. Ačkoli na první pohled vzorně udržovaná budova vítězí v anketách o nejkrásnější památku, doplňují ji zchátralé hospodářské objekty, zámecká kaple je uzavřena a podmínky, které zámek nabízí pro depozitáře muzea a galerie, jsou podle odborníků zcela nevyhovující. Přestože se v posledních letech do památky investovalo bezmála 200 milionů, podle vedení kraje to nestačí. Chystá proto úpravy, které mají zámecký areál proměnit v kulturní a společenské centrum.

Plány, které má kraj s pardubickým zámkem, jsou velké a budou stát velké peníze – 150 milionů. Proto se vedení regionu snaží sehnat příspěvky, kde se dá. „Dostali jsme 25 milionů od ministerstva kultury a deset milionů má dát kraj a město,“ odhalila jedny z finančních zdrojů krajská radní Jana Pernicová. Další peníze by chtěli získat z Norských fondů. „Máme už také připravený a schválený projekt z Regionálního operačního programu,“ doplnila vedoucí krajského odboru kultury a památkové péče Milada Valečková.

Ze zámku se má stát vykladní skříň Pardubického kraje. V jeho prostorách má sídlit krajské muzeum a galerie, infocentrum, otevřít by se měly také nové výstavní sály a kavárna. Depozitáře naopak chce kraj k radosti jejich správců přestěhovat z nevyhovujících prostor jinam.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Plány na budoucí využití památky mají i své kritiky. Obávají se, že se z působení na pardubickém zámku stane lukrativní byznys. Očekává se veřejná diskuze. „Je potřeba diskutovat o tom, kdo a s jakými úmysly na pardubický zámek přichází,“ poukázala ředitelka Východočeského muzea Jitka Rychlíková.

Opravy hospodářských objektů mají začít na podzim. První na řadu přijde chátrající konírna.