Hornický Havířov zaplavily tisíce nejrůznějších květů

Havířov - Havířov na Karvinsku dnes zaplavily tisíce květů nejrůznějších druhů. V hornickém městě se totiž konal už třetí ročník slavnosti Havířov v květech. Květinový průvod městem si přišly prohlédnout tisíce lidí. K vidění bylo celkem 16 000 kusů řezaných květin naaranžovaných a vyzdobených na kočárech, zemědělských strojích, autech, motorkách i koňských povozech. Květiny na akci přivezli ze zahradnictví v Nizozemsku, Polsku, Slovensku a České republice.

Průvod asi se dvěma tisíci účastníky prošel městem po Hlavní třídě. Po poledni na náměstí Republiky oficiálně městskou akci zahájili. Květinovou show doprovázel bohatý kulturní program.

Součástí akce byla i floristická soutěž. Deset floristických družstev vytvářelo dopoledne pro návštěvníky animované hrdiny z večerníčků, všechny z živých květin. Vytvořili například květinového Ferdu Mravence, Křemílka a Vochomůrku, králíky z klobouku Boba a Bobka nebo vílu Amálku. Vítěze pak vybrali návštěvníci.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Havířov v květech se ve městě koná od roku 1973, kdy Hlavní třídou projížděly vždy v září alegorické květinové vozy. Tradici přerušil až revoluční rok 1989. Předloni ji město obnovilo, koná se však už v červnu. Magistrát musel letos vyčlenit z rozpočtu víc jak dva miliony korun. Akci málem zkomplikovala čtvrteční stávka odborářů, kamiony s květinami z Holandska proto raději vyjely dříve.