Vedení krajské nemocnice čelí kritice za zhoršení finanční situace

Liberec - Uvnitř Liberecké krajské nemocnice se rozhořel spor poté, co musela odejít ekonomická ředitelka, když kritizovala hospodaření svých kolegů. Faktem je, že nemocnice je ve ztrátě 12,5 milionu korun. Přitom na začátku roku vykazovala mírný zisk. Situaci už řeší i kraj, podle jeho představitelů současná krize ohrožuje i tok peněz od zdravotních pojišťoven.

Tři měsíce řídila Danka Kaššovicová finanční toky největší nemocnice v Libereckém kraji. Pak se ale podle svých slov už nemohla dívat na to, jak její kolegové z managementu hospodaří a začala je otevřeně kritizovat. V zápětí ji představenstvo odvolalo. Dnes už bývalá ekonomická ředitelka si ale stojí za svým: „Působení doktora Zdeňka Konráda a inženýrky Aniko Špitkové, kteří činili nesystémové kroky, poškozuje nemocnici a vnáší do ní chaos.“ Bývalá ekonomická ředitelka je stále členkou představenstva nemocnice, zbytek managementu a dozorčí rada se ji ale pravděpodobně v nejbližších dnech pokusí odvolat.

Odvolaná ředitelka upozorňuje například na nově vytvořené místo managera firmy Neli. Jde o dceřinou firmu nemocnice, která zajišťuje vytápění. Topiče teď nově řídí člověk s platem 50 tisíc korun, s dalšími 40 tisíci za cestovné a k tomu ještě s odměnou 80 tisíc korun. Celkem tedy dostává od nemocnice 170 tisíc měsíčně, což kritizují i další zaměstnanci. „Peníze, které na něj unikají, nemají opodstatnění,“ říká vedoucí oddělení provozu Jan Rais.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Vedení nemocnice vyjádření pro ČT nejprve slíbilo s tím, že vše vysvětlí, v domluvený čas ale nebyli manažeři k zastižení. Stanovisko se České televizi nepodařilo získat ani od mluvčího nemocnice, který vyjádření slíbil, poté ale nezvedal telefon. Podle krajských úředníků může spor zkomplikovat jednání se zdravotními pojišťovnami. Nemocnici tak hrozí, že v příštím pololetí přijde o část úhrad. „Tuto nemocnici vedou od deseti k pěti, spíše od pěti k nule,“ shrnul situaci Jan Rais.