V pražské ZOO se návštěvníci rozplývají nad hrošíkem

Praha – Mládě hrocha, které se narodilo před dvanácti dny v pražské ZOO, je už schopné žít před zraky návštěvníků. Ode dneška proto zahrada naplno zpřístupnila pavilon velkých savců, kde mohou lidé malého hrocha vidět s matkou Maruškou v bazénu vždy od 09:00 do 19:00.

„Pavilon jsme zkušebně otevřeli již minulý týden. Ukázalo se, že mládě je klidné a s přítomností návštěvníků nemá žádný problém,“ uvedla mluvčí ZOO Jana Ptačinská Jirátová. Maruška přivedla na svět už čtyři mláďata, úspěšně se zatím ale podařilo odchovat jen Tomíka, který se narodil před pěti lety. Dvě předešlá mláďata zemřela. U mladých hroších matek, které nevyrůstají ve větších skupinách jako ve volné přírodě, je podle chovatelů běžné, že první a druhý porod nedopadne úspěšně. Nemohou se totiž poučit od starších samic.

Matka Maruška se narodila v prosinci roku 1999 v zoologické zahradě v Ostravě. V Praze žije od listopadu 2002. Otcem je sedmadvacetiletý Slávek, rodák z pražské ZOO, který se proslavil při katastrofálních povodních roku 2002. V pavilonu přežil záplavu na ochoze, kam ho velká voda vynesla. Pražská zoologická zahrada chová hrochy obojživelné od roku 1933. První mládě se podařilo úspěšně odchovat až v roce 1977.

V pražské zoo se narodilo mládě hrocha obojživelného
Zdroj: Zoo Praha/ČTK