Liberecká krajská opozice viní ČSSD z porcování medvěda

Liberec - Liberecký kraj znovu porcoval medvěda, alespoň to tvrdí opoziční politici. Jde o veřejné peníze, které pro své projekty získávají převážně politici ČSSD, kteří kraji vládnou. Hejtmanství ale popírá, že by se z takzvaného grantového programu 99 rozdělovaly peníze podle stranické příslušnosti. Přitom nejde o malé peníze, hraje se o dvacet milionů korun.

Nejrůznější organizace v Novém Boru, jako třeba fotbalisti, místní tělovýchovná Jiskra nebo hasiči, dostaly z krajské kasy půl milionu korun. O tom, že jsou peníze jisté, mluvil už dva týdny před jejich schválením krajský i novoborský zastupitel Stanislav Valdman. Aspoň to stojí v oficiálním zápisu z jednání novoborského zastupitelstva. Podle opozice se jedná o jasný důkaz porcování medvěda.

„Je to ukázka toho, jak fungují zákulisní dohody, kdy potom někdo neudrží jazyk za zuby a ono se to provalí,“ tvrdí opoziční zastupitel Libereckého kraje Jiří Drda (SLK). Valdman ale popírá, že by přiznal porcování medvěda. Získání peněz prý nesouvisí s jeho členstvím v ČSSD, která vládne kraji a rozhoduje tak o krajské kase. „Jestliže ten program získal, pokud si dobře vzpomínám, 33 hlasů, tak to asi bylo dobře projednáno,“ oponuje novoborský zastupitel.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

V grantovém programu 99 je pro letošek 20 milionů, zastupitelé jich zatím rozdělili 12. Na svém posledním zasedání navýšili zastupitelé tzv. medvěda o dalších 42 milionů korun. Část opozice chtěla převést peníze na likvidaci povodňových škod, její snaha ale vyzněla naprázdno. „Na jedné straně budeme třeba budovat závlahy tenisových hřišť nebo dotovat některé soukromé subjekty, a na druhé straně se bude kraj vymlouvat na vládu a říkat, že nemá z čeho platit odstranění povodňových škod,“ vyjádřil svůj názor opoziční zastupitel Martin Půta (SLK). Ekonomický náměstek hejtmana Zdeněk Bursa (ČSSD) ale uvádí, že grantový program 99 zahrnuje všechny možné projekty a dotace, které se „nevejdou z jakýchkoli důvodů do ostatních grantových programů“.