Z budějovické teplárny se práší, je v ní moc uhlí

České Budějovice – Řada stížností přichází na jihočeský krajský úřad kvůli českobudějovické teplárně. Lidé, kteří žijí v její blízkosti, si stěžují, že v poslední době je mnohem hlučnější a z místa se šíří daleko víc prachu. Provozovatel prý o problému ví, na vině jsou podle něj špatné klimatické podmínky a chce peníze na rekonstrukci zkrápěcího zařízení. Podle inspekce životního prostředí se prašnost a hluk zvýšily především proto, že teplárenská společnost v Českých Budějovicích skladuje příliš mnoho uhlí.

Hluk a zvýšená prašnost byly v okolí budějovické teplárny vždy. Letos na jaře se ale podle obyvatel přilehlé čtvrti situace výrazně zhoršila. „Zničilo to veškeré věci, které jsme měli na balkoně. Když jsme na tři dny odjeli pryč, dostal se prach všude – museli jsme vyhodit některé věci, koberec byl zničený,“ upozornil Julius Szabó, který si na prach z teplárny stěžoval na krajském úřadě.

Teplárenští o strastech lidí žijících v okolí vědí, tvrdí ale, že potřebují víc peněz, aby s prachem mohli něco udělat. „Máme připravenu variantu, že bychom zmodernizovali stávající zkrápěcí zařízení, jež by potřebovalo určitou rekonstrukci,“ upřesnil manažer výroby teplárenské společnosti Miroslav Houfek.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Česká inspekce životního prostředí ale upozornila, že ke snížení prašnosti není třeba žádná investice – teplárna totiž má ve skladu víc uhlí, než stanoví platné integrační povolení. Uvedený limit ale teplárna skutečně překročit může, jde pouze o doporučení. Zástupci teplárny tvrdí, že uhlí kupují, protože hrozí růst jeho cen. „Jsme nuceni se předzásobit,“ podotkl manažer Houfek.

Krajskému úřadu se takové hospodaření na úkor lidí žijících v okolí nelíbí. Chce proto povolení k provozu zpřísnit. „Krajský úřad ve změně integrovaného povolení navrhne omezení provozu ve skladu paliva,“ řekla mluvčí kraje Kateřina Koželuhová.

S hlukem, který podle stížností obyvatel vydávají buldozery a další stroje, které se pohybují na skládce uhlí, úřad mnoho nenadělá. Už teď platí zákaz vykládky uhlí mezi osmou hodinou večer a šestou ráno.