Nemocnice Plzeňského kraje zvyšují ztrátu

Plzeň - Až na sto sedmdesát milionů korun se odhaduje letošní ztráta šesti zdravotnických zařízení, která vlastní Plzeňský kraj. Propad jejich hospodaření v posledních letech roste. Hejtmanství si nechalo zpracovat finanční a právní analýzu a teď hledá možnosti, co s nemocnicemi dál. Zároveň nechce omezit kvalitu ani dostupnost zdravotnické péče. Také vylučuje možnost privatizace.

Jen letos by mělo hospodaření rokycanské nemocnice skončit se schodkem minimálně třicet milionů korun. Šetřit už podle ředitelky není kde. Bude ráda, když ztráty nebudou vyšší. „Rostou ceny energií, materiálů, léků, rostou nájmy, to vše není zohledňováno v platbách od pojišťoven,“ upozorňuje ředitelka Rokycanské nemocnice a. s. Hana Perková.

V hluboké ztrátě jsou i další tři krajské nemocnice. Dlouhodobě nejhorší je situace v Klatovech. A problémy už mají i dvě zařízení následné péče, kde ještě před pár lety hospodařili se ziskem. „Analýza říká jasně: buď to dál financovat z rozpočtu kraje, nebo je nutné najít strategického partnera,“ říká hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec. 

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Definitivní slovo bude mít čtvrteční zastupitelstvo. Jedno ví ale hejtman jistě, nemocnice se nebudou prodávat ani privatizovat. „Nám jde především o zachování dostupnosti a kvality zdravotnické péče. Ta dostupnost bude pouze v tom případě, když si Plzeňský kraj zachová majoritní možnost rozhodování,“ domnívá se krajský radní pro zdravotnictví Václav Šimánek. „Jediná reálná šance je, aby k tomu stát zaujal jiné stanovisko a použil jinou metodu výpočtu plateb především u nemocnic v oblastech, kde je nízká hustota zalidnění,“ dodává Milan Chovanec.    

Situaci komplikují jednání s pojišťovnou. Na základě smluv, které se rok od roku mění, se efektivní řešení hledá těžko. Kraj by potřeboval dlouhodobější, třeba pětiletou, prognózu, které by mohl model fungování nemocnic přizpůsobit. K tomu ale podle hejtmana není ze strany VZP vůle.