V Třeboni soutěží mladí cyklisté

Třeboň – Jihočeská Třeboň hostí celostátní kolo dopravní soutěže mladých cyklistů. Prověřuje jejich znalosti o bezpečné jízdě. Statistiky nehodovosti svědčí o tom, že dopravní výchova cyklistů je potřebná. Například vloni jich na našich silnicích zemřelo 70. Význam přilby nebo správnou výbavu kola často podceňují hlavně dospělí.

Soutěže se každý rok účastní až 80 tisíc dětí a každé z nich ví, co všechno udělat, aby se z cesty na kole vrátilo v pořádku. Policejní statistiky dokazují, že cyklisté jsou jedním z nejohroženějších účastníků dopravního provozu. Na Třeboňsku se poslední tragická nehoda stala v neděli v noci, jak potvrdila mluvčí PČR Jindřichův Hradec Hana Millerová.

Soutěžící musí prokázat nejen znalosti o výbavě kola a dopravních předpisů. Další disciplínou je také jízda zručnosti, poskytování první pomoci nebo práce s mapou. „Máme zpětnou vazbu i v tom, že dobře působí na své vrstevníky i na své rodiče,“ uvedla Blanka Slunkovská z oddělení BESIP Ministerstva dopravy ČR.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Do Třeboně postoupila dvě družstva z každého kraje. Děti byly velmi dobře připravené, rozhodnout o vítězi tak může i malé zaváhání. Motivace vyhrát je velká. Ti nejlepší totiž pojedou na evropské kolo do Paříže.