Pražské části i magistrát mají nedostatky v hospodaření

Praha - Více než polovina městských částí má nedostatky v hospodaření. Vyplývá to ze zprávy auditora, kterou dnes projednali zastupitelé. Podle auditora má nedostatky ve svém hospodaření ale i samo hlavní město. Podle zprávy například Praha nemá kompletní přehled o soudních sporech, kterých se účastní.

Z auditorské zprávy, kterou vypracovala firma Deloitte, vyplývá, že méně závažné nedostatky v hospodaření má celkem 22 pražských radnic. Dalších deset městských částí, mezi kterými jsou mimo jiné Praha 1, 17, 18, dále Běchovice, Ďáblice a Suchdol, zaznamenalo i závažné nedostatky. Celkem 25 obvodů mělo hospodaření „bez zjištění“.

Podle opozičního zastupitele a člena finančního výboru Michala Štěpána (TOP 09) ale mají chyby v účetnictví i městské části, u kterých oficiálně nebyly nedostatky zaznamenány. „Vedení Prahy 5 si zadalo následný audit a ten zjistil 14 pochybení, která mají charakter trestného činu,“ uvedl Štěpán.

Přístup k účtům magistrátu mají i lidé, kteří tam už nepracují

Auditor ve zprávě upozorňuje i na některé chyby, kterých si všiml při přezkoumávání hospodaření hlavního města. Tím, že Praha využívá velké množství advokátních kanceláří, nemá podle auditora přehled soudních sporů, kterých se účastní a které vede. Městu chybí i informace o možných finančních důsledcích těchto sporů. „Chybí přehled všech advokátních kanceláří, se kterými hlavní město spolupracuje. Chybí přehled o celkových nákladech za poskytované právní služby,“ uvádí se v materiálu.

Primátor Bohuslav Svoboda přiznal, že seznam advokátních kanceláří je starý a nefunkční. Dodal, že město připravuje výběrové řízení, ve kterém by byly vybrány nové právnické firmy.

Auditorská firma rovněž zjistila, že ke konci loňského roku měli dispoziční práva k některým bankovním účtům i lidé, kteří už na magistrátu nepracují. Zastupitel Štěpán upozornil také na to, že podle auditora byly loni v prosinci mzdy městské policie ve výši 66 milionů korun nesprávně vyúčtovány.

Hospodaření Prahy skončilo loni se schodkem více než dvou miliard korun. Město jej zaplatilo především z úspor hospodaření minulých let. Důvodem schodku byly podle primátora nízké daňové příjmy, které se od roku 2009 snižují.

Hlavní město a městské části loni dohromady hospodařily s rozpočtem ve výši 70,398 miliardy korun. Z toho běžné výdaje byly 49,166 miliardy korun a kapitálové výdaje 21,231 miliardy. Příjmy pak byly 68,365 miliardy korun. Samotné hlavní město vykázalo schodek 2,209 miliardy, městské části hospodařily dohromady s přebytkem 176,77 milionu korun. Celkově tak schodek činil 2,033 miliardy.