Starosta Hazlova Čapek není ani zastupitelem

Hazlov - Krajský soud v Plzni dnes potvrdil, že Josef Čapek (SNK Změna pro Hazlov), který dosud působí jako starosta Hazlova na Chebsku, nemá mandát zastupitele. Zamítl žalobu, kterou se Čapek bránil rozhodnutí ředitele Krajského úřadu Karlovarského kraje, který vydal mandát zastupitele Čapkovu náhradníkovi. Čapek zvažuje kasační stížnost. Nejasná situace na radnici tak panuje dál - než se Čapkova stížnost vyřeší. Místní by nejraději, aby byly nové volby.

Ředitel krajského úřadu vydal rozhodnutí na základě Čapkovy rezignace, doručené už po volbách na obecní úřad. Čapek ale tvrdí, že ji vědomě nepodepsal a navíc, že rezignaci na podatelnu radnice osobně nepřinesl.

Rezignaci tehdejší starosta odložil a Čapka později zastupitelé zvolili starostou. Jenže podle krajského úřadu, ministerstva a dnes i podle soudu neoprávněně. Kraj si nechal věc prošetřit policií a shledal, že je podpis pravý. „Počkám si, až budu mít písemné zdůvodnění rozsudku,“ uvedl dnes Čapek. Řekl, že zváží ještě možnost kasační stížnosti.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Dvojvládí rozdělilo místní

Soud tak potvrdil, že místo Čapka se zastupitelem stal Josef Mondek (SNK Změna pro Hazlov). „Čekal jsem takový rozsudek. Bylo jasné, že soud potvrdí to, co už říkaly jiné úřady,“ řekl dnes Mondek. Mondekův mandát ale přeskupuje síly v zastupitelstvu. Většinu pěti hlasů v devítičlenném zastupitelstvu získala dosavadní opozice. Ta se chce příští týden opakovaně sejít, aby zvolila nové vedení obce. „Doufáme, že převzetí úřadu proběhne bez problémů, ne jako minule za asistence bezpečností agentury,“ dodal Mondek.

Spory o to, kdo je a kdo není starosta, rozdělil i obyvatele Hazlova. Část zastupitelstva, která stojí za Čapkem a místostarostou Miroslavem Všetečkou (ČSSD), navrhuje nové volby. Dosavadní opozice je ale zatím odmítá. Při prošetřování celé věci se také ukázalo, že vážné formální nedostatky má i nabytí mandátu a zvolení Lenky Dvořákové.