Karlovarští lékaři provedli unikátní operaci rohovky

Karlovy Vary - V Karlovarské krajské nemocnici provedl tým lékařů poprvé unikátní operaci, při níž implantoval pacientce v jednom oku umělou oční rohovku KeraKlear. Šedesátiletá žena, která kvůli takzvanému Leyelovu syndromu trpěla prakticky slepotou, znovu začíná vidět a týden po operaci už může například číst noviny. Unikátní chirurgický postup při tomto zákroku byl použit poprvé v celosvětovém měřítku, oznámil vedoucí týmu primář Pavel Studený.

Lékaři pro zákrok navrhli způsob, který spočíval ve spojení několika metod kombinujících chirurgické postupy i použitý nástroj. Namísto femtosekundového laseru operovali vibrujícím diamantovým nožem. Podle Studeného nelze moderní laser použít u mnoha pacientů, protože vyžaduje relativně čirou rohovku. To u nově zvoleného postupu není třeba. „Velkým plusem je rychlost zákroku, který trval kolem 15 minut a lze ho provádět ambulantně. Výrazně se snižuje riziko pooperačních komplikací,“ podotkl Studený.

Lékaři karlovarské nemocnice a oční kliniky Somich nejdříve zvolený postup konzultovali s americkým výrobcem umělé rohovky. Poté, co byl schválen, byl současně tým primáře Studeného přizván ke spolupráci na celosvětové studii, jež má zhodnotit v dlouhodobém horizontu výsledky těchto operací. „K zákroku jsou připraveni další tři pacienti, z toho jeden dětský. Po zákrocích budeme pacienty sledovat po delší čas a poté hodláme seznámit s naší metodou i odbornou veřejnost,“ uvedl Studený.

Nový způsob operace je levnější, ale stále nákladný

Operovaná pacientka má nyní kolem 20 procent normálního vidění a zrak na jejím operovaném oku se má dále zlepšovat, konstatoval Studený. Alespoň tomu podle něj nasvědčuje pooperační průběh. Pacientka Judita Šiňanská z Chebu řekla, že problémy se zrakem měla 30 let a zhoršovaly se. Na levém oku podstoupila pět operací, včetně klasické transplantace rohovky od dárce, ani jedna z nich ale nebyla úspěšná.

Přestože je operační postup zvolený týmem primáře Studeného levnější než jiné metody, stále jde o poměrně nákladnou záležitost. Jen umělá oční rohovka (keratoprotéza) stojí 70 tisíc korun. Operace zatím hradí její výrobce, o platbách za tento výkon bude teď třeba jednat se zdravotními pojišťovnami, uvedl Studený. „Momentálně by musela nemocnice peníze na tento zákrok hradit z paušálu, jenž od pojišťoven dostává. To znamená, hledat ve svých finančních rezervách,“ konstatoval Studený.