Nejlépe v kraji odmaturovali studenti Wichterlova gymnázia v Ostravě

Ostrava - Moravskoslezský kraj bilancuje výsledky státních maturit. Zatímco gymnázia hlásí až stoprocentní úspěšnost, v některých odborných školách nezvládla maturitu až polovina studentů. Podle statistiky zveřejněné ministerstvem školství se nejúspěšnější školou v kraji stalo Wichterlovo gymnázium v Ostravě. V celé republice zaujímá patnácté místo.

Studenti gymnázií se radují. Státní maturitou propluli bez větších problémů. „V té státní části maturity si studenti volili většinou vyšší úroveň obtížnosti, takže ty výsledky jsou opravdu vynikající,“ říká spokojeně ředitel Wichterlova gymnázia Antonín Balnar. Podstatně hůře dopadli žáci na středních odborných školách. „Na některých školách byla opravdu ta úspěšnost padesátiprocentní a někde dokonce ještě nižší,“ potvrdila náměstkyně hejtmana MS kraje Věra Palková. Podle některých ředitelů společné maturity pro všechny typy škol postrádají smysl.

„Dostali jsme se do situace, kdy pro gymnazisty to byla procházka růžovým sadem a pro odborné školy to je velice obtížná zkouška. Na odborných školách se studenti připravují na svoji odbornost, při té musejí zvládnout i všeobecně vzdělávací předměty, na které ale mají daleko méně prostoru než gymnazisté,“ zdůvodňuje ředitel SOŠ dopravní a SOU Ostrava-Vítkovice Miroslav Dočkal. Rušení škol kvůli výsledkům maturit se ale ředitelé obávat nemusejí. Neúspěšní maturanti teď mají osm dní na to, aby si případně podali žádost o přezkoumání výsledků. V září si maturitu zopakuje zhruba 27 tisíc studentů.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)
Maturita
Zdroj: ČT24