Nájem městských bytů v Jihlavě stoupne až o třetinu

Jihlava - V Jihlavě stoupne od 1. ledna příštího roku nájem v městských bytech o 15 až 27 procent, podle jejich kvality. Radnice schválila maximální možný růst těchto plateb, s výjimkou domů s pečovatelskou službou. U těch bude růst nižší. Návrh dnes schválila městská rada. Podle údajů radnice se přitom nyní tržní nájemné ve standardních bytech v Jihlavě pohybuje kolem 90 Kč za metr čtvereční.

„I po navýšení v příštím roce budeme na nějakých 80 procentech tržního nájemného,“ prohlásil mluvčí města Radek Tulis. Doplnil, že od roku 2013 už radnice ztrácí možnost upravovat regulované nájmy jednostranně. Město s padesáti tisíci obyvateli spravuje samo přibližně 900 bytů a dalších více než 400 má ve spoluvlastnictví s bytovými družstvy.

Ve standardních bytech v Jihlavě se od 1. ledna 2012 zvýší nájem ve srovnání s letoškem o 19 procent na 73,40 Kč. Za byt o rozloze 50 metrů čtverečních pak budou lidé platit měsíčně 3671 korun, to je o 592 Kč víc než v tomto roce. Nájemníci městských bytů se sníženou kvalitou vydají v příštím roce navíc o 27 procent a za metr čtvereční budou platit 66 Kč.

Pro obyvatele domů s pečovatelskou službou stoupnou od ledna platby o 15 procent na 64,90 Kč. Město mohlo zvolit navýšení až o 30 procent, ale radní schválili jen poloviční růst. Podle mluvčího se letos za bydlení v domech s pečovatelskou službou vybere 9,3 milionu Kč, do jejich oprav však město vloží přes 22 milionů. V domech s pečovatelskou službou v Jihlavě je kolem 350 bytů.

Krajská Jihlava je jediným městem na Vysočině, které ještě může přistoupit k jednostrannému zvýšení nájmů. Zbývající samosprávy se už o tom musejí domlouvat s nájemníky.

Pokoj v pečovatelském domě
Zdroj: ČT24