Motol se může chlubit dětskou nemocnicí

Praha - V pražské motolské nemocnici se dnes po opravách a dostavbě slavnostně otevřela jedna z největších dětských nemocnic v Evropě. Po šesti letech práce za 4,4 miliardy korun se tak stala nejrozsáhlejším stavebním projektem ve zdravotnictví za posledních 15 let. Nemocnice díky němu nyní získala moderní operační sály, nový pohotovostní příjem i střešní heliport. Pásku slavnostně přestřihl ředitel nemocnice Miloslav Ludvík spolu s první dámou Livií Klausovou.

Dětská nemocnice v Motole se stavěla od roku 1964 do roku 1977. Podle ředitele byla v posledních letech v havarijním stavu. Ludvík zdůraznil, že rekonstrukce a dostavba se odehrávaly za plného provozu. Označil to za světový unikát.

Původní dětská nemocnice v Motole se stavěla v letech 1964 až 1977. Kolem roku 2000 byla ve velmi špatném stavu, na denním programu byly havárie stoupaček a topení, okna netěsnila, propadaly se podlahy. Na balkony se nesmělo vstupovat. Politici řešili, zda budovu zbourat a postavit jinde novou, nebo ji zrekonstruovat. Zvítězilo druhé řešení s dostavbou nového křídla D1 a výkonného energocentra. Peníze na ni schválila vláda v roce 2006.

Reportáž Pavla Štrunce a Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)

Práce se rozdělily do tří etap. Poslední část, která nyní skončila, stála 3,15 miliardy. Vznikl komplex moderních operačních sálů, urgentní příjem i nový heliport na střeše, který by měl fungovat od srpna. Na úplné dokončení podle vedení nemocnice chybí ještě asi 650 milionů korun. Předcházející dvě etapy zahrnovaly opravy energocentra za zhruba 400 milionů korun a rekonstrukci jednoho z křídel obřího pavilonu za miliardu. Ředitel už dřív tvrdil, že proti původním plánům z roku 2003 se cena nezvedla. Většinu peněz poskytl stát, část sumy dala nemocnice.

Ve zrekonstruovaných křídlech dětské nemocnice je 350 lůžek, 12 velkých a pět menších operačních sálů a jeden sál pro infekční pacienty. Urgentní příjem má 12 lůžek, z toho tři v traumaboxech. Pokoje jsou jedno až třílůžkové, umožněna je trvalá přítomnost rodičů.

Fakultní nemocnice Motol se rozkládá na ploše 350 000 metrů čtverečných. Pracuje v ní 5 500 lidí, z nich 1 100 lékařů a 2 100 sester. V dětském areálu je tisícovka lůžek, v části pro dospělé 2 000. Ročně urgentní příjem ošetří 15 000 pacientů, hospitalizováno je 80 000 pacientů, ambulantních ošetření je milion, operaci podstoupí kolem 20 000 pacientů.

Dětská nemocnice Motol
Zdroj: ČT24