Justice má v Plzni moderní stánek

Plzeň - V Plzni začal fungovat moderní justiční areál. Vedle okresních soudů Plzeň-jih a Plzeň-sever, které v původně armádní budově sídlily už několik let, tu po rekonstrukci našly zázemí i státní zastupitelství a probační a mediační služba. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil označil centralizaci justičních institucí za trend, ve kterém chce pokračovat i v dalších městech. Náklady na druhou etapu úprav byly 83 milionů korun, to je o 7,5 milionu korun méně, než se původně předpokládalo, řekl dnes novinářům při otevření areálu ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Justice v Plzni je tak podle něj materiálně saturovaná. „Všechny justiční objekty jsou ve velmi dobrém až nadprůměrném stavu,“ konstatoval. Těší ho zejména hospodárné vynaložení státních peněz. „Je to takový opak toho, jak se ne vždy dobře investovalo do justičních paláců. Jako brněnská zkušenost, kde se proinvestovaly téměř dvě miliardy pro podobně velké instituce,“ zmínil Pospíšil.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil:

„Sníží se náklady na hospodářské a technické zajištění, což je do budoucna správný trend.“

Reportáž Miroslavy Vildové (zdroj: ČT24)

Náměstek ministra Pavel Kasík doplnil, že obě etapy rekonstrukce justičního paláce pro okresy Plzeň-jih a Plzeň-sever stály kolem 160 milionů korun. „Podařilo se realizovat na jednom místě důstojné zázemí pro pět institucí, zajistit jejich vzájemnou komunikaci a i ty obslužné věci, které nebývají jinde standardem - jako jsou sklady, spisovny, zázemí, garáže, dražební místnosti,“ vyjmenoval.

Po několika letech provizoria mají především soudci klid na práci. Rekonstrukce areálu probíhala za plného provozu dokonce i poté, co stavaři zjistili, že musí bourat stropy kvůli dřevomorce. „Pochopitelně soud musel zůstat funkční i nadále, takže se lidi museli různě stěhovat,“ popsala pro ČT předsedkyně Okresního soudu Plzeň-sever Marta Šašková. V budově vznikla také nová dražební místnost, která slouží plzeňským soudům jako jediná. V areálu se tak budou konat veškeré soudní dražby v Plzni. Nově vznikly i rozsáhlé spisovny pro potřeby obou soudů. Přestěhovaly se sem mimo jiné spisy soudu Plzeň-jih, které byly po záplavách v roce 2002 uloženy v mrazírnách a postupně se opravovaly.

I na justici ale dolehla tíživost současné finanční situace, plzeňský areál je tak na dlouhou dobu poslední, který mohla česká justice realizovat. „My se bohužel v tuto chvíli potýkáme s velkým propadem investičních výdajů,“ Prohlásil pro ČT náměstek Kasík.