Invalidé z Hrabyně si stěžovali ministru Drábkovi na zhoršenou péči

Hrabyně - Ústav sociální péče v Hrabyni navštívil ministr práce Jaromír Drábek. Obyvatelé bytového družstva invalidů si mu na setkání stěžovali na zhoršení kvality péče. Může za to snížení dotací obci o čtyři sta tisíc korun.

Kromě ústavu žijí v Hrabyni lidé po úraze také v domě Bytového družstva invalidů a v obecních bytech. Jejich obyvatelé se ale musí od začátku roku spokojit s menším počtem pečovatelek a omezením nočních služeb. „Sociální služby pro tyto lidi zajišťuje obecní úřad. Krácení dotací se samozřejmě na kvalitě a rozsahu projevilo,“ uvedl předseda výboru obyvatel ústavu Jaromír Suchý. O peníze na pečovatelskou službu přišla obec kvůli škrtům ve státním rozpočtu. S ministerstvem teď jedná o novém řešení. Pečovatelská služba v domech má přejít pod ústav.

„Chceme, aby ta služba byla plnohodnotná v delších časových úsecích, případně i v noci,“ vysvětluje ředitel Ústavu sociální péče Hrabyně Vladimír Plaček. Ministerstvu se nápad líbí a uvažuje o tom, že jej aplikuje i v jiných případech. „Tohle je možná jeden z takových modelových příkladů, na kterých se ukazuje, jak důležitá je ta koncepce dlouhodobé péče,“ řekl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Pokud budou jednání úspěšná, měl by ústav poskytovat pečovatelské služby obyvatelům městských a družstevních bytů od roku 2013.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)