Orangutan Kama z pražské zoo slaví čtyřicátiny

Praha – Kama, historicky první narozený orangutan sumaterský v Česku, dnes slaví 40. narozeniny. Orangutan, odchovaný na lidském mléku, je tedy pamětníkem celé poloviny historie pražské zoo, která si letos připomíná 80. výročí. Samotář Kama zůstává ale i nadále v Praze na vlastním odděleném ostrůvku v trojském pavilonu Indonéská džungle. Jeho nedělní oslavy se zúčastnil například i ekonom Tomáš Sedláček.

Rodiče nejslavnějšího pražského orangutana Kamy, samice Soňa a samec Bimbo, pocházeli ze Sumatry a do trojské zoo přišli jako mláďata. Z historicky prvního mláděte narozeného v české zoo měli proto chovatelé velkou radost. Jeho matka však brzy po porodu zemřela. První dny proto malý opičák strávil v inkubátoru a chovatelé jej odkojili lidským mlékem z porodnic.

Doslova z plenek ho vypiplal jeho takřka „adoptivní otec“, dlouholetý ředitel zoo Zdeněk Veselovský, který ho vozil, stejně jako chovatelky, v kočárku na procházky. Kama se několik let pohyboval v podstatě volně. Hrál si, měl svou prolézačku, ředitel si ho bral i domů. Stal se téměř jeho třetím synem.

Když Kamu přestěhovali do pavilonu, museli za ním zpočátku denně docházet, aby mu nebylo smutno. „Později se vždy se mnou podělil o rozmačkané ovoce, což já samozřejmě nemohl odmítnout,“ popsal Veselovský jejich pouto, které vydrželo až do jeho smrti.

Kama je dodnes silně vázán na lidi a zvláště na chovatelky a v podstatě se neumí chovat jako pravý orangutan. Podle ošetřovatelů má spíše submisivní povahu, snadno se nechá vyvést z míry a hůře zvládá stresové situace.

Protože jeho rodiče pocházeli z volné přírody, byl Kama pro chov geneticky velmi cenný. První partnerku Upitu však k sobě dostal až v 27 letech. V roce 2000 a o dva roky později se Kama konečně stal otcem. Od roku 2004 můžete orangutana Kamu najít v pavilonu Indonéská džungle v pražské zoologické zahradě.

Ohrožený orangutan sumaterský

Kama (Orangutan sumaterský - Pongo pygmaeus abelii) patří ke kriticky ohroženému poddruhu lidoopů. Z jeho populace na Sumatře zbývá už méně než 5 000 jedinců.

Orangutan Kama
Zdroj: ČT24
Vydáno pod