Koupání bez sinic? Podívejte se na přehled koupališť

Praha - Slunečné počasí láká ke koupání, ne všude jsou však podmínky ideální. Teploty dosahující v posledních dnech letních hodnot prospívají i sinicím, a koupání tak přinese místo osvěžení zdravotní problémy. Ve většině krajů není situace nijak vážná, toxické sinice se objevují zhruba na deseti procentech vodních ploch. V pořádku je i Máchovo jezero, které se se sinicemi v minulých letech potýkalo.

Koupat se dá v Hamru i na Máchově jezeře

Hygienici zrušili zákaz koupání v oblíbené rekreační nádrži v Hamru na Jezeře na Českolipsku. Sledované parametry se tam mírně zlepšily zřejmě díky dešti a ochlazení. Koupání tam ale hygienici kvůli zdravotním rizikům nedoporučují, ohroženy jsou hlavně děti a citliví lidé.

Vyšší obsah sinic stále ukazují rozbory i na Máchově jezeře, tam je ale zatím voda nevhodná ke koupání jen pro citlivé lidi nebo děti. „Doporučujeme se po koupání osprchovat,“ radí Balašová. Kvůli dlouholetým problémům se sinicemi se letos vůbec neotevřely pláže koupaliště v Dubici, mimo provoz zůstala i koupaliště v Heřmanicích a v Huti na Jablonecku.

Nejčistší voda je v Praze v Motole, zákaz platí pro Šeberák

Nejlepší podmínky ke koupání najdou Pražané v motolském rybníku, který se po odbahnění otevřel veřejnosti. První měření kvality vody hygienici uskutečnili v pondělí, Motol má podle výsledků naprosto čistou vodu. První dny letních prázdnin mohou lidé strávit i na koupalištích Lhotka a Džbán. Kvůli nebezpečným sinicím ale trvá zákaz koupání v Šeberáku.

V nádrži Džbán v Divoké Šárce a na Lhotce zjistili hygienici podlimitní množství sinic, které zdraví nijak neohrožuje. Kvůli velkému množství těchto bakterií ale už minulý týden zakázali koupání v Šeberáku. Sinice jsou drobné organismy způsobující alergie. Jedovaté látky, které sinice vytvářejí, můžou zapůsobit i vyrážky, zarudlé oči, záněty spojivek, při náhodném napití i střevní problémy. Nepřístupná i v letošní sezoně zůstane hostivařská nádrž.

Vysočina je čistá, pozor na dva rybníky

Voda nevhodná ke koupání je na Vysočině ve dvou z celkových 36 přírodních koupališť, které pravidelně kontrolují krajští hygienici. Masivní rozvoj fytoplanktonu a sinic naměřili na rybníku Pávov na Jihlavsku a Stráž na Pelhřimovsku. Sinice mohou u lidí vyvolat alergie a jiné potíže.

Na Havlíčkobrodsku má aktuálně nejlepší kvalitu vody Břevnická nádrž u Chotěboře. Průhlednost vody je 1,5 metru, teplota vody dosahuje téměř 20 stupňů Celsia, hladina vody je bez viditelného znečištění. Čistou vodu si dlouhodobě udržují rybníky Černý, Velký Pařezitý, Malý Pařezitý a Nadymač na Jihlavsku. Vypuštěné jsou rybníky Cihlář na Havlíčkobrodsku a Skalský na Žďársku.

Na Pelhřimovsku mohou rekreanti bez obav zamířit k vodní nádrži Trnávka nebo k rybníku Moraveč. V okrese Třebíč dostaly v tomto týdnu od hygieniků dobré hodnocení nádrže Markovka a Pyšelák. Na Žďársku jsou vhodné ke koupání například Velké Dářko, Sykovec a přírodní biotop v areálu westernového městečka Šiklův Mlýn, který byl letos poprvé zařazen do seznamu sledovaných přírodních koupališť.

Na Plzeňsku hrozí Hnačov a České údolí

V Plzeňském kraji je ke koupání nevhodná voda v rybníku Hnačov na Klatovsku. Podle posledních měření hygieniků je ve vodě vodní květ a vysoký obsah sinic, jež představují pro plavce vysoké hygienické riziko. Naopak v Hnačově v areálu Nad Rybníkem je podle hygieniků voda kvalitní. Zhoršená voda je také na koupališti Valcha na Klatovsku, kde koupání může představovat zvýšené riziko pro citlivé lidi.

Pouze smyslově zaznamenatelná zhoršená kvalita vody je na některých rybnících v Plzni - například na Šídlovském, kde se rozrostly vodní rostliny, uvádějí hygienici. Voda závadná není. Správci městských rybníků budou rostliny v Šídlovském i v Boleveckém rybníku regulovat, připravují sečení podvodní kosou. Voda v rybniční soustavě je ale podle nich velmi dobrá a čistá, v Boleveckém rybníku s viditelností téměř 2,5 metru do hloubky. Hygienici naměřili tento týden teploty vody mezi 18 a 21 stupni. Velmi kvalitní koupání nabízí také přehrada Hracholusky. Tradičně nedobré podmínky jsou však na přehradě České údolí u Plzně.

Rosnička na Pardubicku neláká

Voda ve většině přírodních koupališť v Pardubickém kraji zůstává podle měření hygieniků čistá. Horší kvalitu má již od počátku sezony rybník Rosnička na Svitavsku. Nově hygienici zaznamenali sníženou průhlednost vody také v rybníku Hluboký na Pardubicku. V obou lokalitách se koupat dá, je však vhodné se potom osprchovat čistou vodou.

Bez výhrad skončila měření hygieniků v oblíbených písnících u Mělic a Březhradu. Zatím čistá je voda v přehradě Seč na Chrudimsku, která je náchylná k množení sinic a dalších organismů, zhoršení většinou přichází v polovině prázdnin. Lidé mohou také bez obav zamířit k nádrži Pastviny nebo rybníku Dlouhý na Orlickoústecku.

V Moravskoslezském kraji se také dá koupat na všech 24 sledovaných místech, ale ve vodních nádržích Baška na Frýdecko-Místecku a Bohušov na Bruntálsku jsou stále ve vodě toxické sinice. Pro většinu lidí ale nepředstavují žádné zdravotní riziko. Teplé počasí zhoršilo kvalitu vody na Brněnské přehradě, ale i tam se koupat stále dá. Podobné je to i v případě Vémyslic na Znojemsku.

Vydáno pod