Hroznětínu chybí peníze na boj s velkou vodou

Hroznětín - Více než polovina obce leží v záplavové oblasti, peníze na protipovodňová opatření ale nedostane. Stát sice rozdá na ochranu proti povodním miliardy, malé vesnice na ně ale nedosáhnou. Pokud jsou vynaložené prostředky vyšší než chráněná hodnota, obce na státní dotaci nemají nárok. Taková jsou pravidla programu, ze kterého mohou obce žádat o peníze do roku 2013.

„V celé České republice budeme investovat do budování protipovodňových opatření před jedenáct a půl miliardy korun,“ potvrdil náměstek ministra zemědělství Aleš Kendík. Dalších jedenáct miliard by chtělo ministerstvo získat na třetí etapu boje s velkou vodou. „My bychom potřebovali něco kolem sta milionů,“ řekl starosta Hroznětína Martin Maleček.



Podle starostů Hroznětína a sousedního Merklína, který by peníze na protipovodňovou ochranu potřeboval také, jsou ale pravidla pro rozdělování financí příliš tvrdá a znevýhodňují obyvatele vesnic. A stejně nepříznivá zůstanou pravděpodobně i po roce 2013. „Nepředpokládám, že pravidla budou z hlediska poměru náklady versus chráněný majetek měkčí než ta dosavadní,“ řekl Jiří Nedoma, generální ředitel Povodí Ohře. Podle jeho slov musí jen Povodí Ohře do roku 2013 dokončit úpravu pěti nebezpečných míst, kde v minulosti řádila rozvodněná řeka. Náklady přesáhnou půl miliardy korun.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)