Přívalové deště potrápily Moravu a Slezsko

Ostrava/Zlín - Čtvrteční masivní srážky zasáhly zejména Moravu a Slezsko, kde komplikovaly dopravu a zatopily i mnoho sklepů, z nichž už vodu odčerpávají hasiči. Zvedly se také hladiny některých říček. Druhý povodňový stupeň je vyhlášen na řece Bystřička, první stupeň pak na Rusavě. Deště rozvodnily také řeky Olši a Ostravici. Voda zaplavila některé silnice a zanesla je bahnem, které na ně steklo z polí. V obci Trnava je pohřešován jeden člověk, kterého údajně strhla voda. Pod vodou se ocitly i dva viadukty v Ostravě a jeden v Havířově. Řidiči by si rovněž měli dávat pozor na popadané větve.

Podle měření hydrometeorologů spadlo nejvíce srážek na Lučině na Frýdecko-Místecku. Během hodiny zde napršelo 42 milimetrů. Prudký liják způsobil lokální záplavy také na Zlínsku a Kroměřížsku, kde déšť zasáhl zejména Hostýnské vrchy. Nejvíce to pocítili obyvatelé Bystřice pod Hostýnem a také obcí v širším okolí. Voda se zvedala hlavně v přítocích Bystřičky, přičemž nejhorší situace byla na takzvaném Černém potoku, kde se ucpaly propusti a kanály.

Mluvčí hasičů Zlínského kraje Ivo Mitáček uvedl, že voda spláchla kompletně zahrady, dostala se až k rodinným domům a vyplavila desítky až stovky sklepů. Na místě zasahující hasiči si vyžádali posily. Hasiči rovněž na místo poslali velké množství čerpadel, které okamžitě nasadili. Snaží se dostat vodu ze všech postižených obydlí co nejdříve. Počet výjezdů už překročil šedesátku.

Silné srážky zasáhly Moravu a Slezsko (zdroj: ČT24)

Na Zlínsku se zranil muž, který spadl do kanálu. Po dalším muži se pátrá, údajně ho strhnul proud. Kromě vysoušení domů a sklepů vyjíždějí hasiči i k padlým stromům a sloupům elektrického vedení. Hlášeny jsou i případy poškozených mostů a zaplavených silnic. Déšť zvedl i hladiny větších toků ve Zlínském kraji, ale žádný z nich nedosáhl ani nejnižšího povodňového stupně.

Muž staví protipovodňovou hráz z pytlů s pískem
Zdroj: ČT24