K Pernštejnu se sjeli šermíři, zpěváci i parní lokomotivy

Nedvědice (Brněnsko) – Hradní slavnosti, dětské a hudební akce a provoz historických vlaků jsou tradičním koloritem prvního červencového týdne v okolí hradu Pernštejn. Vrcholem Slavností Pernštejnského panství je ale úvodní víkend, který tradičně těší kromě návštěvníků akce samotné také příznivce železnice a její historie.

Z železničního pohledu je centrem Slavností Pernštejnského panství celá trať ze Žďáru nad Sázavou do Tišnova. Kromě zvláštních vlaků z Brna a Havlíčkova Brodu a zpět vedených dvěma „Šlechtičnami“, parními lokomotivami řady 475.1, se budou celý víkend na pravidelných spojích objevovat historické dieselové lokomotivy T478.1001 a T478.1010 „Bardotka“, motorový vůz M286.001 a vozy M286.1032, M262.0209 a M262.1002, které patří soukromým železničním spolkům.

„Parní vlak z Brna bude odjíždět v sobotu a v neděli v 9:40, zpět z Nedvědice se pak bude vracet v 16:28. Vlak z Havlíčkova Brodu odjede přesně v devět hodin ráno, na cestu zpět vyrazí v 17:04. Oba vlaky se setkají v Nedvědici, brněnský dojede v 10:54, havlíčkobrodský následně za čtrnáct minut, tedy v 11:08. Cestující mají navíc příležitost svézt se poledním výletním vlakem z Nedvědice do Rožné a zpět, odjezd z Nedvědice bude v 11:25,“ přiblížil jízdní řády zvláštních spojů jihomoravský regionální ředitel ČD Michal Teplík.

V Nedvědici mohou návštěvníci slavností zůstat na sobotní dětské dopoledne nebo na vystoupení některé z řady hudebních skupin, které se pod Pernštejn sjedou. Sobotní program završí večerní ohňostroj. Na hradě Pernštejn vyrostly stánky a ani na zdejším nádvoří nebudou chybět hudební a divadelní čísla, představí se také skupiny historického šermu.