Turistům chybí informace, majitelům lodí zase kotviště

České Budějovice – Plavební kanál mezi Českými Budějovicemi a Hlubokou nad Vltavou je v provozu teprve tři týdny, ale už teď se na něj snáší kritika ze strany turistů i majitelů lodí. Chybí jim jízdní řády pro veřejnost na internetu nebo kotviště v centru. Město i provozovatel dopravy pro veřejnost nedostatky přiznávají. Zároveň ale upozorňují, že provoz je teprve zkušební.

Splavňování Vltavy je sice důležité z hlediska protipovodňového, ale do regionu má také lákat turisty. To byly hlavní argumenty pro dvoumiliardovou stavbu. Plavební kanál s kotvištěm jsou už zakresleny i v nové mapě města, turisti ale zatím spíš tápou. „Na webových stránkách a na internetu jsme nenašli vůbec nic. Nebyly tam časy odjezdů, jízdní řády a podobně,“ stěžuje si turistka Iveta Mišárová. „Trošku máme problém získat od provozovatele jízdní řády,“ přiznává chyby náměstkyně budějovického primátora Ivana Popelová. „V Budějovicích nikdy lodní doprava nebyla, takže jsme první. Jízdní řády tvoříme podle zájmu, webové stránky by měly začít fungovat příští týden,“ slibuje jednatelka provozovatele Eva Zbořilová. 

Projekt kritizují i majitelé lodí. Za hlavní nedostatek považují to, že turisti s vlastní lodí nemohou kotvit v centru. „Pokud přistanu ve stávající loděnici, která je pro veřejnou dopravu, tak se od lodi nemohu vzdálit a jít třeba do města,“ upozorňuje majitel lodi Jan Dobiáš. „Budou sem jezdit lidé zvenku, a když nebudou mít možnost zaparkovat, tak pojedou zpátky,“ dodává další z majitelů lodí Miloň Doležal. 

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Město projekt zpracovaný má, chybí ale peníze. „Doufám, že státní plavební cesta ukáže, že i pro České Budějovice by to mohl být velký ekonomický potenciál. Podnikatelé v centru potom vyvinou tlak na radnici,“ uzavírá Ivana Popelová.  

Vodní cesta mezi Českými Budějovicemi a Hlubokou nad Vltavou byla otevřena 11. června. Další úsek do Týna nad Vltavou by měl být hotov do dvou let.