V Karlových Varech se činí i různí šizunkové

Karlovy Vary – Do Karlových Varů míří v těchto dnech především milovníci filmu, a to z domova i ze zahraničí. Vedle nich však Karlovy Vary přitahují i různé zloděje a podvodníky, kteří využívají situace, aby se přiživili na lesku 46. MFF. Triky různých „obchodníků“ jsou stále stejné: předražené nápoje a potraviny, nevyhovující účtenky.

Česká obchodní inspekce v Karlových Varech zažívá rušné dny. Kontroluje různé obchodníky a provozovatele restaurací, kteří využívají filmového festivalu k rychlému obohacení. Již první kontrolní nákupy inspektoři hodnotí jako předražené. Nejčastější prohřešky jsou stále stejné: nápoje pod míru a pokrmy pod váhu. Jeden obchodník dokonce neměl váhu ani zkontrolovanou. „Tu váhu si musíte hned zítra nechat ocejchovat. Dnes dostanete pokutu,“ oznamuje obchodníkovi výsledek kontroly inspektorka. 

Další velmi častou chybou jsou nevyhovující účtenky. Pravidelné kontroly v bezprostřední blízkosti festivalového centra už obchodníky vyškolily. V širším okolí se ale oproti minulým letům nezměnilo nic. „Ze tří kontrolovaných prodejen byly ve dvou prodejnách zjištěny předražené pokrmy. Předražení spočívalo v nedodržení deklarovaný míry,“ říká inspektorka.  

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Za menší prohřešky inspektoři na místě rozdávali tisícikorunové pokuty. „Pokud jde o větší závady, tak v těchto případech bude zavedeno správní řízení. Zatím k tomu došlo v pěti případech,“ uvádí ředitel České obchodní inspekce Plzeň Milan Javorský. 

Důkladné kontroly v centru Karlových Varů budou pracovníci České obchodní inspekce opakovat až do konce mezinárodního filmového festivalu.