Eskalátory v metru zachytily nohu dalšímu dítěti

Praha - Na eskalátorech v pražském metru došlo k další nehodě. Jedenáctiletému chlapci ze Španělska jezdící schody v pondělí odpoledne skříply nohu a přitom vtáhly dovnitř část boty. Incident se na rozdíl od těch předchozích obešel bez zranění. Do budoucna má být řešením kompletní výměna celých eskalátorů za nové. Náklady se ale podle odhadů budou pohybovat ve výši pěti až šesti miliard korun.

„Jeli jsme po eskalátoru dolů a chlapci se tam v jednu chvíli zachytla noha. Nikde jsme ale neviděli žádný knoflík na zastavení jezdících schodů. Proto jsme se pokusili za každou cenu před dojetím dolů vyndat mu z boty nohu,“ vypráví chlapcův otec José Carlos Granades a pokračuje: „Bylo to strašně stresující, nedařilo se nám rozvázat tkaničku. Nakonec jsme chlapce vytáhli z boty silou. Špičku boty pak eskalátor vtáhl dovnitř a zasekl se.“ Zjevně otřesený chlapec vyvázl bez poranění, jeho rodiče si pak ale stěžovali, že s nimi situaci dlouho nikdo neřešil. „Trvalo minimálně deset minut, než někdo přišel. Přitom ten chlapec mohl přijít k úrazu!“ dodává španělský turista.

Dopravní podnik po nehodě nechal schody přezkoumat. „Naši technici eskalátor hned zkontrolovali a žádnou závadu nenalezli. Ty schody jsou bezpečné,“ tvrdí mluvčí společnosti Ilona Vysoudilová a odvolává se na časté inspekce nadřízené institucí: „Drážní úřad pravidelně potvrzuje, že eskalátory odpovídají všem bezpečnostním normám. Pokud by cestující dodržovali bezpečnostní pravidla, nikomu by se nic nestalo.“

Reportáž Luboše Rosího (zdroj: ČT24)

Právě na nekázeň cestujících poukazuje dopravní podnik také v tomto případě, což mají potvrdit záběry průmyslové kamery z metra, které má Česká televize k dispozici. Na nich je krátce před nehodou vidět chlapec, jak jede na schodech bokem ke směru jízdy, opřený o madlo eskalátoru. „Dítě nestálo na eskalátorech v klidu a nebylo otočené ve směru jízdy, navíc přecházelo zleva doprava, a to není povoleno,“ poznamenává Ilona Vysoudilová.

Pomoci mají boční kartáče

Aktuální nehoda se řadí k několika předchozím, které navíc skončily se závažnými následky. Dvouletý chlapec měl po loňské nehodě pochroumaný nárt, čtyřletý hoch utrpěl loni v lednu krvavé zranění nohy a rok předtím dokonce jezdící schody způsobily zranění, při němž dvouletý chlapec přišel o tři prsty na nohou.

Právě po těchto událostech začal pražský dopravní podnik s úpravami bezpečnosti. Vybral si k tomu nejstarší eskalátory z 80. let a na zhruba stovku z nich nainstaloval tzv. odkláněcí kartáče, které mají zajistit, aby se už v budoucnu noha cestujícího nemohla dostat do mezery mezi schodem a boční stěnou. Nové bezpečnostní opatření je například ve stanicích Jiřího z Poděbrad, Flora, Anděl nebo Českomoravská. Už dříve se kartáče objevily ve stanicích Křižíkova a Florenc. Ostatní stanice zatím musí počkat.