Popelnice musí zmizet z jičínských ulic

Jičín – Popelnice nesmějí být v jičínských ulicích. Úředními dopisy na to občany upozornila radnice s odvoláním na několik let starou vyhlášku. Strážníci dostali za úkol řádně kontrolovat, že ji občané dodržují, odpadky přechovávají v domech a nenechávají je na očích návštěvníkům města. Zatím porušování vyhlášky nepokutují a nepořádným lidem se snaží domluvit.

Jičínští obyvatelé dostali v posledních dnech do schránek dopisy, kde je radnice upozornila na vyhlášku, podle které nesmějí nechávat stát popelnice na chodníku před domem. Kdo odpad neschová, spáchá přestupek. „Nelíbí se nám, že když jdete po ulici, kudy procházejí turisté, spatříte celý špalír popelnic,“ uvedl místostarosta Josef Dvořák.

Vyhláška stanoví, že popelnice mohou na chodnících zůstat pouze v den svozu a jeden den před ním. Jindy by měly být buď na dvorcích nebo jiných určených místech. Lidé, kteří popelnice nikam schovat nemohou, dostanou podle velitele strážníků Karla Juryci od radnice výjimku.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Především starší lidé se obávají, že vyhlášku nedokážou naplnit. „V pozdějším věku síla chybí a nemá kdo uklízet popelnice,“ upozornila jičínská obyvatelka. Radnice ale slíbila, že starším a nemohoucím lidem budou pomáhat pracovníci technických služeb. Nové popelnice navíc budou na kolečkách, aby se s nimi lépe manipulovalo.

Městští policisté zatím lidem, kteří popelnice neuklízejí, pouze domlouvají. „Nejsme tady proto, abychom vydělávali peníze pro radnici, ale proto, aby byl veřejný pořádek,“ poznamenal velitel Juryca. Lidem chce radnice dát dost času na to, aby si na uklízení popelnic zvykli.