Ještědu je osmatřicet, tak slaví

Liberec - Stavba století, jak bývá nazýván horský hotel a vysílač Ještěd, pořádá i své slavnosti. Letos se konají již podeváté. Oslavy mají připomenout výročí dokončení tohoto symbolu města a celého regionu. Letos Ještěd slaví už své osmatřicáté narozeniny. Při této příležitosti se mohou návštěvníci těšit na pestrý dvoudenní program.

Během Oslav Ještědu si každý návštěvník jistě přijde na své. Budou se zde střídat koncerty, výstavy, módní přehlídky, sportovní akce nebo workshopy pro děti. „Celá akce je koncipovaná jako zábava pro celou rodinu od rána až do noci,“ naznačuje organizátorka oslav Jitka Mrázková. „Oslavy se zde konají již od roku 2003, kdy Ještěd slavil třicátiny,“ připomíná moderátorka Marcela Augustová.

Letošní oslavy se zaměřují na takzvaný ekoart. Prostor dostali hlavně mladí nekonvenční umělci. „Jako prezentace je tato akce výborná, protože se tady sejdou umělci, kteří by se jinak do galerie nedostali,“ připomíná umělkyně Andrea Pekárková. 

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Divácky atraktivní je výstup na 1 012 metrů vysoký vrchol se sudem piva na zádech. Vloni ho pořadatelé zrušili kvůli tropickým teplotám. Letos se na nelehkou cestu vydala desítka sportovců a mezi nimi dokonce i jedna žena. „Krize přišla již po patnácti minutách, kdy jsem si říkala, že to vzdám. Pak jsem krizi překonala a dostala se až na vrchol. Stálo to za to,“ popisuje své pocity na vrcholu Ještědu po výstupu Romana Prošková. „Myslel jsem si, že to bude horší, ale bylo to lepší než loni. I když jsem po cestě odpočíval,“ říká spokojeně vítěz výstupu Ondřej Pleštil. 

Letos museli pořadatelé vtěsnat program do dvou dnů. Předchozí oslavy začínaly vždy už v pátek. Sponzoři ale tentokrát snížili své příspěvky. Většinu z téměř půlmilionového rozpočtu pokryla dotace z evropských fondů. Oslavy Ještědu budou pokračovat až do nedělní šestnácté hodiny. Návštěvníci se mohou těšit mimo jiné i na jízdu veteránů.