Pasohlávky mají lázně na dosah

Pasohlávky – Jižní Morava je zase o krok blíž ke stavbě velkého lázeňského centra. V lázeňské a rekreační zóně v Pasohlávkách začne na podzim vznikat akvapark o velikosti téměř osmi fotbalových hřišť. Projekt lázeňského areálu získal evropskou dotaci 331 milionů korun. Dalších téměř 900 milionů korun musí dodat  realizátor projektu z vlastních zdrojů. Podle plánů investora by už za dva roky mohli turisté trávit dovolenou u břehů Mušovských jezer v jednom z nejmodernějších lázeňských komplexů ve střední Evropě.

Sirné prameny, které před dvaceti lety objevili v podzemí odborníci, budou léčit pacienty s kožními problémy a potížemi pohybového ústrojí. Postupně by u Pasohlávek mělo vzniknout lázeňské a rekreační centrum s tradiční kolonádou, akvapark s osmi bazény a ubytovací prostory. Třešničkou na dortu by měl být archeologický park s názvem Římský vrch, který má připomínat nálezy římského polního lazaretu. První lázeňské domy 21. století se začnou stavět na podzim.

Pasohlávky mají na jižní Moravu přitáhnout více turistů a také vytvořit pracovní místa v oblasti. Lázně budou zásobovat dva geotermální prameny s teplotou vody až46 stupňů Celsia. Na místě jsou dva vrty hluboké1500 metrů, jeden z nich má osvědčení přírodního léčivého zdroje. Kvalitou je údajně voda z obou vrtů srovnatelná s vodou v geotermálním akvaparku v nedalekém rakouském Laa an der Thaya, termální charakter pramenů je zase podobný vodě v Karlových Varech.

Lázeňský potenciál Pasohlávek byl objeven náhodou, když na místě probíhaly před dvaceti lety průzkumné vrty pro nalezení ropy a zemního plynu. Místo těchto surovin ale odborníci  objevili termální vodu, která byla na základě rozborů uznána jako léčivá. Kvalita léčivého sirného pramene z Pasohlávek je přitom v tuzemsku ojedinělá, vrty obsahují v jednom litru vody kolem10 gramůsirovodíku. Jedinečná je i blízká archeologická lokalita. Starořímská nemocnice, která stávala na kopci Hradisko, byla součástí rozsáhlého opevněného komplexu, který si zde ve druhém století za vlády císaře Marka Aurelia postavila desátá římská legie.