Do domu Romů v Býchorech někdo hodil zapálenou pochodeň

Býchory - V Býchorech na Kolínsku hodil krátce po půlnoci v noci na dnešek neznámý pachatel do obydleného domu, kde žijí Romové, zapálenou pochodeň. Pachatel hodil obalenou tyč připomínající louč do obývacího pokoje oknem. Obyvatelé domu je však stihli během minuty uhasit, aniž by byl kdokoli z nich zraněn. Policie má podezření, že útok byl rasově motivovaný. Pochodeň způsobila škodu jen ve výši 100 korun, shořel pouze závěs.

Kriminalisté již zjistili, že v noci z neděle na dnešek pochodovala obcí Býchory skupina, která vykřikovala rasistická hesla. „Jeden ze skupiny pak vhodil do bytu Romů zápalnou louč,“ řekl mluvčí středočeské policie Pavel Truxa. Kdo přesně na Romy zaútočil, zatím kriminalisté prošetřují. Zjišťují také, jak velká skupina obcí prošla. Vyšetřování případu, který převzali středočeští kriminalisté, je teprve v počátku. Zda bude někdo obviněn a kolik lidí, ukáže až další vyšetřování. V případě obvinění a odsouzení za pokus těžké újmy na zdraví s rasovým motivem hrozí pachatelům až dvanáctiletý trest odnětí svobody.

Slovní útoky skupinky lidí, zřejmě skinů, potvrdili i místní obyvatelé, kteří je slyšeli. Vraceli se pravděpodobně z hospody. Napadená rodina se chce z domova ještě během dneška odstěhovat, aby se situace neopakovala.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

Nejznámějším rasově motivovaným útokem proti Romům z posledních let zůstává případ z dubna 2009, kdy čtveřice pravicových extremistů vhodila do domku ve Vítkově na Opavsku tři zápalné láhve. Při následném požáru byli zraněni tři lidé, nejvážněji dvouletá dívka. Pachatele letos v březnu soud poslal na 20 až 22 let do vězení. Necelý rok po vítkovském případu vzbudil pozornost i podobný útok na domek Romů v ostravské osadě Bedřiška. V tomto případě ale nebyl důvodem rasismus, ale sousedské spory. Mladistvého pachatele poslal letos v březnu soud na čtyři roky do vězení, jeho matka dostala za návod k obecnému ohrožení 7,5 roku.

Romea přerušila spolupráci s vnitrem kvůli boji proti extremismu

Romské sdružení Romea přerušilo spolupráci s ministerstvem vnitra. Kritizuje jeho přístup k boji proti extremismu. Tvrdí, že se proti loňsku zhoršil. Na boj proti krajně pravicovému extremismu se zaměřovala pracovní skupina Task Force C, která vznikla za minulého kabinetu. Byli v ní pracovníci ministerstva vnitra, policisté a zástupci neziskových organizací. Šéf ministerského odboru bezpečnostní politiky podle představitelů Romea skupinu zrušil. Její jednání chtěl nahradit semináři. Navrhoval také dvoustrannou schůzku. Té se sdružení nechce nyní zúčastnit.

„Vzhledem k tomu, že se odbor - i policie - během krátké doby posunul od boje proti extremismu k počínání, které jde na úkor menšin, rozhodli jsme se - dlouho před vaším rozhodnutím o zrušení Task Force - spolupráci s vámi přerušit do doby, než bude sjednána náprava,“ uvedla Romea v otevřeném dopise šéfovi odboru bezpečnostní politiky ministerstva vnitra Martinu Linhartovi. Podle sdružení byla spolupráce s ministerskými úředníky a policisty do konce loňska přínosná, letos se jejich přístup změnil k horšímu.

Vedení sdružení uvedlo, že se změnil postup policie při posledních akcích krajně pravicové Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) a Dělnické mládeže. Podle Romea policisté v Novém Bydžově na Královéhradecku „přihlíželi rasistickým projevům“, v Krupce na Teplicku zas „rozehnali náboženské shromáždění“ proti ohlášenému pochodu DSSS.