Orlová se dočká nového náměstí

Orlová - Orlová se dočká zcela nového náměstí za téměř 350 milionů korun. Radnici se na konci června podařilo získat od státu více než dvousetmilionovou dotaci na zahlazování důlních škod. Zbytek peněz chce město získat od soukromých investorů a developerů. Jde o vůbec největší investici města v posledním čtvrt století. Stavební povolení očekává radnice na přelomu letošního a příštího roku. Po novém náměstí by se podle vedení města mohli občané procházet už v roce 2014.

Sídliště v Orlové – Lutyni bylo vybudováno za hlubokého socialismu jako náhrada za starou část Orlové, která byla zlikvidována následkem důlní činnosti. Dnes v něm žije více než 25 tisíc obyvatel. „Bohužel bylo postaveno jako systém pěti etap, to znamená, že nemá takové prvky města, jako je třeba náměstí,“ řekl místostarosta Orlové Radislav Mojžíšek. Až doposud místním sloužil jako náhrada za přirozené centrum betonový plácek mezi radnicí a obchodním domem Prior. Právě zde má investicí přes 300 milionů korun vzniknout v nejbližších letech moderní náměstí.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

„Pod novým náměstím bude vybudován parkovací objekt s kapacitou zhruba 90 parkovacích míst. Chybět nebude ani vodní prvek, který bude mít podobu dětského brouzdaliště, plus budou opraveny chodníky, zelené plochy, bude provedena výsadba nové zeleně,“ upřesnil projektant společnosti Hutní projekt Ostrava Jan Přehnil. V rámci rekonstrukce se zřejmě zboří také místní kino, jehož návštěvnost je minimální. Nahradit by jej měl nový polyfuknční sál v právě rekonstruovaném kulturním domě.

Více než polovinu financí se podařilo městu získat na konci června od Meziresortní komise z fondu na zahlazování starých důlních škod. Chybí ale dalších více než 130 milionů korun na výstavbu dvou polyfunkčních domů, ve kterých by neměly chybět kavárny, obchody a byty. „Město uvažuje, že využije nabídek ať už PPP projektů, anebo developerů, kteří chtějí tady v Orlové stavět,“ uvedl místostarosta Mojžíšek.