Ústecká radnice se chce zbavit úspěšného ředitele divadla

Ústí nad Labem - Ústecká radnice hledá nového ředitele divadla opery a baletu. Výběrové řízení na tuto pozici vyhlásili radní přesto, že nedali dohromady dostatek hlasů pro odvolání jeho současného šéfa Tomáše Šimerdy. Ten říká, že v divadelním světě nemá obdoby, aby se vyhlašoval konkurz na místo úspěšného ředitele, které je navíc právoplatně obsazené.

Divadlo pod Šimerdovým vedením získalo dvě prestižní divadelní ceny Thalie a v nominacích se objevuje pravidelně každý rok. Přesto by podle ústeckých radních měl ředitel úspěšné scény odejít. „Skutečně neumí skloubit manažerskou funkci a působnost s uměleckou,“ tvrdí radní města Ústí nad Labem Arno Fišera.

Hlavním důvodem celé situace jsou samozřejmě peníze, radnici prostě v této chvíli víc než Thalie zajímá každá ušetřená koruna. „Naopak bych si zaloužil uznání za to, že jsme schopni dělat tak dobré divadlo,“ je přesvědčen Šimerda.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Ústecká radnice dává divadlu každý rok přes 47 milionů korun. Šimerda ale chce o 13 milionů víc. „Já nechci peníze na nic jiného, než na platy našich zaměstnanců a odvody. Na všechno ostatní jsme schopni si vydělat,“ přesvědčuje ředitel. Radní Fišera mu ale oponuje: „Město také má o dvě stě milionů méně a musíme zabezpečit činnost města. Přesně to, co chceme po panu řediteli.“

S hledáním nového šéfa tentokrát souhlasí i opozice, která trvá na tom, že radnice je povinna se o své divadlo starat. „Na druhou stranu se musí manažer taky snažit, aby sám něco přinesl. Nemyslím si, že těch skoro padesát milionů je málo,“ tvrdí předsedkyně ústecké TOP 09 Ilona Tajchnerová.

Podle Šimerdy divadlo během posledních let propustilo padesát lidí. Další odchody by už znamenaly omezení repertoáru. „To by potom byla lidově řečeno šmíra a pod to já se podepisovat nebudu,“ uzavírá ředitel. Ten ze své pozice dobrovolně odejít nechce, do případného výběrového řízení se však nepřihlásí.