Středočeský kraj se chce kvůli maturitám soudit

Praha - Téměř tři miliony chce Středočeský kraj po ministerstvu školství jako nedoplatek za maturity. Ministrovi Josefu Dobešovi poslal v červnu fakturu na 2,7 milionu korun, Dobešův úřad na ni ale vůbec nereagoval. Kraj se proto s celou záležitostí obrátil na Obvodní soud pro Prahu 1.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

„Termín faktury vypršel ministerstvu 29. června,“ řekl dnes novinářům náměstek středočeského hejtmana a stínový ministr školství Marcel Chládek s tím, že chce, aby soud ministerstvu nařídil požadovanou částku zaplatit. Ministerstvo poslalo krajům na jednoho maturanta 120 korun navíc na administrativu, Středočeský kraj tak dostal celkem 885 000 korun. Skutečné náklady na tisk, papíry a další náležitosti prý byly ale 3,6 milionu. „Z každé školy máme přesná čísla, co se týká nákladů na tonery, na papíry nebo na tisk. Ta cifra od pana ministra je vycucaná z palce, je to pouhý odhad, který zdaleka nepokrývá náklady,“ tvrdí Chládek.

Chládek také uvedl, že o tomto kroku už mluvili se šéfem Asociace krajů Michalem Haškem a je možné, že je budou ostatní kraje následovat. Hašek už minulý týden vyčíslil náklady krajů na maturity na 44,5 milionu korun, ministerstvo však školám poslalo na pokrytí nákladů na maturitní administrativu jen 12 milionů.

„Nevidím důvod, proč posílat další peníze,“ ohradil se ministr Dobeš s tím, že už předtím vyčlenili na odměny maturitním komisařům a hodnotitelům 60 milionů. A případného soudního sporu se ministr také neobává - faktura, kterou ministerstvo obdrželo od Středočeského kraje, by prý musela být vystavena na základě nějaké smlouvy a žádnou takovou ministerstvo s krajem neuzavřelo. Dobeš chce také zkontrolovat, kde skončilo zmíněných 60 milionů a zda náhodou nebyly přerozděleny na jiné věci.