Černé skládky připravují Klatovy o statisíce

Klatovy - Až na 300 tisíc korun přijde každý rok Klatovy likvidace černých skládek na jejich území. Tak to bylo například i loni, kdy se jich objevilo dvacet nových. A letos musela nechat radnice jen za první půlrok odstranit dalších patnáct nelegálních smetišť. Z městského rozpočtu na to ročně odcházejí statisíce korun.

Podle klatovské radnice je to jako bojovat s větrnými mlýny. Každoročně musí město zlikvidovat desítky černých skládek, což přijde až na tři sta tisíc korun ročně. „To je například hodnota jednoho děstského hřiště. Když tedy musíme takovou částku vydat, nejsme rozhodně šťastní,“ stěžuje si místostarosta Klatov Václav Chroust.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Odvoz jednoho pytle z příkopu u cesty stojí pár stokorun. Ale likvidace černé skládky může stát až několik desítek tisíc. Podle jednatele odpadového hospodářství Klatovy Vladimíra Krále se ty nákladnější vyskytují jen několikrát do roka, většinu práce tvoří malé skládky, kterých je však mnohem více.

Fyzické osobě hrozí za založení černé skládky pokuta do 50 tisíc korun, firmě pak sankce v řádech milionů. Prokázat ale někomu založení nelegální skládky se daří jen výjimečně. „To upozornění většinou přijde od městské policie, málokdy přijde od občanů,“ tvrdí Věra Rozsypalová z odboru životního prostředí v Klatovech.

Vedení města chce výdaje na likvidaci černých skládek snížit. Bez zájmu lidí to ale prý nepůjde. „Chystáme se připravit takový systém, kde by nás mohli občané pomocí MMS informovat téměř okamžitě,“ vysvětluje Chroust. Na likvidaci černých skládek budou muset letos v Klatovech opět vynaložit minimálně 200 tisíc korun, jako tomu bylo v minulých letech.