Ombudsman řeší spor s karlovarským festivalem o lázních Kyselka

Praha - Mezi památkáři, karlovarským filmovým festivalem a úřadem ombudsmana se rozhořel spor o dokument, který poukazuje na devastaci památek v okolí Karlových Varů. Snímek Petra Lněničky Umírající Mattoniho lázně Kyselka se nedostal do programu festivalu. Právě to se nelíbí Asociaci sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví České republiky a zmiňovanému úřadu ombudsmana.

„Po roce 2010 jsem převzala šetření celého případu po panu doktoru Motejlovi. Už ten žádal všechny instituce, aby se zasadily o záchranu tohoto kulturního dědictví. Právě karlovarský festival představoval možnost, jak oslovit i laickou veřejnost,“ objasnila kauzu zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová.

  • Strop v lázních Kyselka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2710/270948.jpg
  • Stav lázní Kyselka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2710/270946.jpg

„Vzhledem k tomu, že žádost o zařazení zmiňovaného dokumentu do programu festivalu přišla až na konci května, napsali jsme paní doktorce Seitlové dopis. V tom jsme vysvětlovali, že především vzhledem k rozsahu dokumentu, ho nemůžeme do žádné sekce zařadit. Dopis jsme odeslali a považovali toto vysvětlení za dostatečné,“ oponovala mluvčí Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary Uljana Donátová. Dodala, že si nemyslí, že karlovarský festival je platformou pro zveřejňování takto zaměřených snímků.

Rozhovor s Jitkou Seitlovou a Uljanou Donátovou (zdroj: ČT24)

Seitlová tvrdí, že oslovili veškeré instituce v Karlových Varech i v Kyselce, snažili se využít všech možností k záchraně lázní. „Ty jsou opravdu v dezolátním stavu, přes nejrůznější přísliby opravy se nikdy nic nestalo. Co se týká zařazení snímku do festivalu v Karlových Varech, to byla pouze naše prosba. To, že odmítli, bylo jejich rozhodnutí. Myslela jsem si, že právě tato podpora by přispěla k řešení problému,“ dodala.