Praha 1 nechce metadonové centrum Ve Smečkách

Praha – Praha 1 vypověděla nájemní smlouvu organizaci Drop in, která provozovala v ulici Ve Smečkách metadonové centrum. Radnici první městské části se nelíbí, že prý klienti centra zatěžují blízké Václavské náměstí i další území první městské části, ačkoliv se tam léčí drogově závislí z celé Prahy. Odborníci nicméně s výpovědí nesouhlasí. Drop in teď má devět měsíců na to, aby si našel jiné prostory.

„Výpověď jsme dlouhodobě zvažovali. Činnost centra nesmírně zatěžuje okolí Václavského náměstí,“ řekl starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09). Do centra podle něj dochází na léčbu asi 120 těžce závislých narkomanů, z Prahy 1 jich je pouze šest. Podle jeho představ by měla být metadonová centra rozptýlena po celé Praze, aby se narkomani nesoustředili v turisticky atraktivním centru. Koncepční řešení problému by měla hledat drogová komise pražského magistrátu. 

Podle vedoucího lékaře organizace Drop in Jiřího Presla odstěhování centra problém s drogově závislými v centru nevyřeší. „Při vší úctě k panu starostovi, on o této problematice moc neví,“ poznamenal. V okolí Václavského náměstí se podle něj soustřeďují problémoví narkomani. V rušné oblasti totiž mají větší možnost získat krádežemi nebo žebráním peníze na drogy. „Naše klientela ale nepatří k těmto problémovým narkomanům, nejsou to ti, co si píchají drogy v podchodech,“ zdůraznil s tím, že centrum navštěvují lidé, kteří se pokoušejí o návrat do společnosti. S myšlenkou zřízení více metadonových center po celém území metropole souhlasí. „Teoreticky by to bylo fajn, v praxi si to ale nedovedu představit,“ řekl. Problémem mohou být peníze i obava městských částí přijmout na své území podobnou činnost.   

Rozhovor s Oldřichem Lomeckým a Ivanem Doudou (zdroj: ČT24)

Výpověď metadonovému centru se nelíbí ani krajské drogové koordinátorce Nině Janyškové. „Jakmile jedna část skládačky vypadne, tak se to vždycky někde projeví,“ řekla novinářům. V Praze je podle ní metadonových center nedostatek. Přivítala ale dlouhou výpovědní lhůtu, kterou radnice Drop inu dala. Problém ale může nastat s tím, že metadonové centrum nebudou chtít na svém území ani další městské části. „Praha nemá Prahu 0, kam by mohla přesunout všechny problémy,“ poznamenala Janýšková. Nedávno třeba vyvolalo bouři protestů přestěhování centra drogově závislých Sananim do lokality Na Skalce v Praze 5.