Hygienici rozdali při kontrole táborů první pokuty

Benešov - Hygienici rozdali první pokuty provozovatelům letních táborů. Zatím se jednalo jen o drobné nedostatky, většinou totiž kontroly dopadly dobře. Pouze na jednom z letních dětských táborů na Havlíčkobrodsku se v minulém týdnu vyskytla průjmová onemocnění a tábor byl předčasně ukončen. Na hygienickou správu se musí ohlásit každý tábor, kde je více než 29 dětí a jejich organizátoři jsou povinni řídit se vyhláškou ministerstva zdravotnictví. Na kontroly příští týden vyrazí i úředníci ministerstva školství.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Hygienici prohlíží téměř vše – ubytování, záchody, umývárny, posekání trávy nebo záznamy o klíšťatech. Pokud má tábor bazén, kontroluje se čistota, filtrace, kvalita vody i údržba. I pro hygieniky přitom platí jednoduchá rovnice - spokojené děti jsou známkou toho, že je tábor v pořádku. Hygienici měli zatím jen drobné výhrady. 

Třeba na Benešovsku mají letos hygienici nahlášeno přes padesát táborů. Během prázdnin zkontrolují přes polovinu z nich. Tady pokutu zatím dávat nemuseli, na jihu Čech už ale padly, a to tu hygienici zkontrolovali teprve desetinu táborů. „Kuchařka otevřela kuchyni, která nebyla v dobrém stavu, byla špinavá,“ řekl František Kotrba z Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje. Příprava jídla je největším problémem táborů, což hygienici dobře vědí. Na táboře u Lipna i letos našli prošlé potraviny. 

Nejvíce závad se týká dodržování skladovacích podmínek potravin

Na Vysočině bylo zatím ohlášeno 228 letních táborů s téměř 21 000 dětmi. Krajští hygienici dosud zkontrolovali 25 táborů. „Nejčastěji zjištěné závady se týkaly dodržování skladovacích podmínek potravin a obecně stravovacího provozu,“ uvedl Ivo Martin z odboru hygieny dětí a mladistvých. Problémy se objevily také ve zdravotní dokumentaci účastníků tábora, podle Martina ale šlo jen o ojedinělé závady. 

Hygienici již zahájili pravidelné kontroly i na Přerovsku a Olomoucku, kde zřejmě zavítají na všechny turnusy. Na Šumpersku a Jesenicku, kde je táborů nejvíce, si budou vybírat. „Zaměřujeme se především na kvalitu vody a její uchování. Větší problémy jsme zatím nezaznamenali,“ uvedla Kabátová. Loni hygienici uložili pokuty v celkové výši 18 000 korun, nejvyšší sankce byla do 6 000 korun.