Krumlovští strážníci hlídají zadarmo domy či byty dovolenkářů

Český Krumlov – Mnoho lidí odjíždí v letních měsících na delší dovolenou a nechávají tak své příbytky bez dozoru. Obyvatelé Českého Krumlova ale mohou využít bezplatnou službu městské policie, kdy jim po dobu nepřítomnosti městští strážníci dům nebo byt pohlídají. Majitel se pouze musí objednat dopředu a s policií se domluvit na některých podrobnostech. Lidé, kteří už službu využili, si ji pochvalují.

Pokud si chcete hlídání městskou policií objednat, tak stačí vyplnit jeden formulář, služba je navíc zadarmo. Strážníci pak dům, byt nebo třeba zahradu kontrolují několikrát denně. Jenom je nutné předem se domluvit, jak a co mají policisté hlídat a jak se dostanou k objektu. 

Během léta kontrolují českokrumlovští strážníci asi 30 objektů, o službu prý mají zájem hlavně majitelé domů. V případě, že by se cokoli stalo, strážníci je informují nebo zavolají kontaktní osobu. Už se jim povedlo zachránit garáž plnou sportovního vybavení, kterou majitel při odjezdu na dovolenou zapomněl otevřenou. 

Právě období prázdnin je pro zloděje nejlákavější, což ukazují i policejní statistiky: „Loni v období od června do září šetřili jihočeští policisté 133 případů vloupání do bytů,“ uvedla mluvčí jihočeských policistů Lenka Holická.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)