Ředitelé většiny škol nesouhlasí s návrhem optimalizace

Brno – Jihomoravský kraj chce kvůli slabším populačním ročníkům i finančním úsporám sloučit některé školy. Optimalizace se má dotknout 12 zařízení, ředitelé deseti škol ale s návrhem nesouhlasí. Argumenty mají nejrůznější – obsazenost škol, dostupnost pro žáky, ale i letitou tradici. A také omezování některých oborů, které by měl kraj podle jejich názoru spíše podporovat, a naopak. Do dnešního dne měli možnost, aby se k návrhu krajské samosprávy vyjádřili a navrhli jiná řešení. A někteří už mají termín, kdy je budou muset obhájit.

„Naše škola má termín jednání stanovený na 26. července. Máme se sloučit se sousedním gymnáziem, které se k nám do budovy nastěhuje. V naší škole má zaniknout vedení a omezí se oborová nabídka. Jenže podle mého názoru není návrh kraje podložen žádnou analýzou, která by jasně řekla, jaké obory nejsou na trhu práce potřeba a jaké ano,“ uvedla ředitelka Střední školy zdravotnické a zemědělsko-ekonomické ve Vyškově. Její škola už jednou optimalizaci zažila v roce 2004. Od té doby podle ní nevznikla ani žádná analýza, z níž by bylo zřejmé, kolik se ušetřilo tehdejším slučováním. Letošní optimalizace je o to horší, že ji nikdo s řediteli škol předem neřešil: „V roce 2004 jsme alespoň rok jednali.“ Ředitelce přitom podle jejích slov nejde o zánik jejího ředitelského postu, ale o učitele, které bude muset propustit, a zánik oborů na Vyškovsku jako takový. „Mám pocit, že to celé směřuje k tomu, aby žáci začali jezdit do Brna, kde zaplní prázdné lavice. Školství na okrese tak postupně zanikne,“ bojí se ředitelka.

Se svým názorem není jediná. Ředitel bučovické obchodní akademie Jiří Horák se nebojí jen zániku středního ekonomického vzdělávání na Vyškovsku, ale také zániku všech menších škol ve prospěch velkokapacitních. Jeho škola se má přitom sloučit s místním gymnáziem, které je ale plně obsazené. „My máme 91procentní obsazenost. A ani naše škola ani gymnázium to nechtějí měnit,“ vysvětlil Horák.

Nástupnická organizace

Slučovaná škola

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště - Masarykova škola práce, Letovice, Tyršova 500

Střední škola uměleckoprůmyslová a technická, Velké Opatovice, Mládežnická 430

Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno, Purkyňova 97

Střední průmyslová škola elektrotechnická, Brno, Kounicova 16

Střední škola umění a designu a Vyšší odborná škola restaurátorská, Brno, Husova 10

Vyšší odborná škola oděvního designu a managementu a Střední uměleckoprůmyslová škola textilní, Brno, Francouzská 101

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště obchodní, Brno, Jánská 22

Obchodní akademie a Vyšší odborná škola obchodní, Brno, Pionýrská 23

Gymnázium T. G. Masaryka, Hustopeče, Dukelské náměstí 7

Gymnázium, Židlochovice, Tyršova 400

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Břeclav, sady 28. října 1

Obchodní akademie, Břeclav, Smetanovo nábřeží 17

Klvaňovo gymnázium, Kyjov, Komenského 549

Střední odborná škola zdravotnická a sociální, Kyjov, Komenského 46

Vyšší odborná škola, Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Bzenec, náměstí Svobody 318

Střední škola lesnická a rybářská, Bzenec, Přívoz 735

Střední odborná škola oděvní a Střední odborné učiliště, Strážnice, Úprkova 1733

Střední odborná škola, Strážnice, Skácelova 890

Gymnázium, Bučovice, Součkova 500

Obchodní akademie, Bučovice, Komenského náměstí 211

Gymnázium, Vyškov, Komenského náměstí 16

Střední škola zdravotnická a zemědělsko-ekonomická, Vyškov, náměstí Svobody 50

Střední odborná škola obchodní a Střední odborné učiliště řemesel, Moravský Krumlov, nám. Klášterní 127

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště dopravní a mechanizační, Ivančice, Krumlovská 25


Důvody optimalizace chápeme, ale…

Všichni ředitelé přitom podle svých slov důvody optimalizace chápou. Co ale většině z nich jasné není, je chaotičnost celého návrhu, který prý podle nich spíše než skutečný stav na té které škole a v daném regionu se svojí spádovostí, připomíná spíše hru o politické sympatie. To naznačil i ředitel Střední odborné školy ve Strážnici Josef Gazdík. „Naše škola má devadesátiletou tradici a už tisíc lidí podepsalo petici, že s naším slučováním se Střední odbornou školou oděvní a Středním odborným učilištěm ve Strážnici nesouhlasí. Není to proto, že by děti musely dojíždět jinam, ale proto, že vědí, jaká je úroveň naší školy. Bohužel se zdá, že hledisko kvality se asi při optimalizaci vůbec neřeší, ale ať se někdo zeptá, kolik dětí neudělalo letos maturitu na naší nástupnické škole,“ naznačil Gazdík.

Gymnázium v Židlochovicích
Zdroj: ČT24

Dojíždění do nové školy je ale zásadní otázkou pro židlochovické gymnázium, jehož žáci se mají do tří let přestěhovat do Hustopečí. S čímž nikdo v Židlochovicích nesouhlasí. Ještě razantěji by se však dotkla plánovaná optimaliazce studentů Střední odborné školy a Středního odborného učiliště v Ivančicích, kteří museli pendlovat mezi Ivančicemi a Moravským Krumlovem. „Tomu vůbec nerozumíme. A tak jsme navrhli, aby se tyto školy sloučily s místními gymnázii a vyloučila se duplicita oborů na obou školách,“ prohlásil Miroslav Boxan.

Kraj: racionální argumenty zohledníme

Jediní dva, kteří slučování přijali, jsou ředitelka Střední průmyslové školy elektrotechnické v Brně a ředitel Střední školy lesnické a rybářské v Bzenci. I když se totiž jeho škola sloučí s jinou bzeneckou střední školou, žáci zůstanou v plně vybaveném areálu. „Samozřejmě nás to překvapilo, protože jsou obě školy téměř plné, řešíme však hlavně, aby nám nezanikaly důležité obory, které jsme přizpůsobili poptávce na trhu práce,“ dodal ředitel střední školy pro lesníky a rybáře Miroslav Měsíček.

Židlochovičtí podepisují dopis kraji proti rušení gymnázií
Zdroj: ČT24

S reakcemi ředitelů kraj počítal a připustil, že návrh může obsahovat řadu změn. Na jejich ujednání má však kraj dva měsíce, kdy se bude projednávat na zastupitestvu. „Zaslané námitky politici proberou jak mezi sebou, tak s vedením dotčených škol, s vedením dotčených obcí a s odbory, a pokud budou argumenty nespokojenců racionální a objektivní, určitě na ně zareagujeme,“ uvedl Jiří Janda, předseda Výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost jihomoravského zastupitestva.