Falešných jízdenek je pouze promile, brání se DPP

Praha – Falešné jízdenky tvořily jen jedno promile z celkové hodnoty neplatných odevzdaných jízdenek. Tvrdí to pražský dopravní podnik, který se tak ohradil proti prohlášení znalce v oboru kriminalistiky, výroby papíru a polygrafie Vladimíra Sitty. Ten včera pro Radiožurnál uvedl, že vyměněných falešných jízdenek byla jedna třetina, znovu to zopakoval v ranním vysílání ČT.

Falešnou jízdenku od originálu běžný cestující prakticky nepozná. Padělatelům se totiž podařilo odhalit většinu bezpečnostních prvků. „V tuhle chvíli už je v distribuci i jízdenka, která je na velmi vysoké úrovni, a byly napodobeny i utajené prvky, což mě trochu děsí,“ prohlásil soudní znalec z oboru v oboru kriminalistiky, výroby papíru a polygrafie Vladimír Sitta, který s pražským dopravním podnikem (DPP) na odhalování falzifikátů spolupracuje.

Falešné jízdenky se dostaly do oběhu asi před dvěma měsíci. Padělatelé využili toho, že DPP od začátku července zdražil jízdné a lidé si ve velkém vyměňovali staré jízdenky za nové. Dříve prodané padělky se tak rychleji dostávaly z oběhu.

Vladimír Sitta byl vyměňování jízdenek přítomný a zjistil, že „zhruba třetina z vykoupených 26korunových lístků byla falešných“. Podle dopravního podniku je ale číslo mnohem nižší a pohybuje se v řádech stovek padělaných kusů.

Prohlášení DPP: 

„Vnitřní audit DPP přizval k posouzení pravosti nezávislého odborníka, který posuzoval zpětně odkoupené jízdenky pouze u dvou prodejců. V žádném případě tedy nelze tvrdit, že padělky tvoří jednu třetinu všech odkoupených jízdenek.“ 

Podle mluvčí DPP Ilony Vysoudilové podnik ke 14. červenci zpět vykoupil na centrálním dispečinku neplatné jízdenky od velkoodběratelů i cestujících v celkové hodnotě 4,2 milionu korun. „Padělky byly odhaleny pouze v celkové hodnotě 7 176 Kč, tedy v hodnotě 0,1 procenta celkového objemu,“ dodala mluvčí.

Šetření případu není u konce

Jízdenky se vykupují také přímo v metru, tam ale lidé mohou odevzdat maximálně pět kusů jízdenek jedné nominální hodnoty. Informace z těchto míst bude mít dopravní podnik až po konci srpna, kdy tam zpětný výkup skončí.

Jedním z velkých prodejců jízdenek je společnost HDS, která vlastní prodejny Relay. Těch je po metropoli asi 90, z toho kolem 50 je v blízkosti metra. HDS ve svých obchodech žádné falešné jízdenky nezaznamenala. „K dnešnímu dni jsme vrátili zhruba 32 000 jízdenek všech hodnot, u kterých se nepotvrdilo, že by mezi nimi byla nějaká falešná,“ uvedl zástupce společnosti Jiří Cettl.

Martin Dvořák, Dopravní podnik hl. m. Prahy: „Jednáme s dodavateli a se státní tiskárnou cenin o změně a vyšší míře zajištění ochrannými prvky.“ 

Světlo by do případu mělo vnést policejní vyšetřování. I kdyby se ukázalo, že padělků nebylo mnoho, dopravní podnik chce vyrobit nové jízdenky s lepšími bezpečnostními prvky. Tento krok ve Studiu 6 doporučil i Vladimír Sitta, podle kterého je nutné změnit také vzhled jízdenek, aby už vytištěné falzifikáty byly lépe rozpoznatelné.

Vydáno pod