Ministerstvo vnitra: „Opoziční puč“ v Panenských Břežanech je neplatný

Praha – Ministerstvo vnitra rozhodlo, že opoziční snaha o převrat na radnici v Panenských Břežanech byla nezákonná. Starostou tak nadále zůstává Libor Holík, kterého se opozice pokusila odvolat. Kritické hlasy proti jeho osobě ale sílí – polovina obyvatel se v petici přimlouvá za to, aby odstoupil. Další zastupitelstvo je plánováno na 26. září a opozice se Holíka opět pokusí odvolat. Sám starosta tvrdí, že pokud neucítí podporu obyvatel, tak odstoupí sám.

Celý spor vypukl 27. června, tedy den před termínem řádně svolaného zasedání zastupitelstva. Tehdy přišli čtyři zastupitelé z deseti do kanceláře starosty a sami zahájili jednání, na kterém odvolali starostu a místostarostu z funkcí a zvolili si starostu z vlastních řad – Jana Navrátila. Zástupci ministerstva vnitra, které celou věc prošetřovalo, se prý ještě s ničím podobným nesetkali. Nakonec došli k závěru, že bylo jednání nezákonné, a všechna hlasování jsou tudíž neplatná. „To zastupitelstvo, které se konalo o den dříve, nebylo svoláno řádně a včas. Navíc, aby ta usnesení mohla být platná, tak by je muselo přijmout 6 členů zastupitelstva, což se nestalo,“ uvedl mluvčí ministerstva Vladimír Řepka. 

Podle starosty Libora Holíka ani nikdo opozičním zastupitelům nepovolil vstup do kanceláře, a když pak chtěl místostarosta odejít, tak ho nepustili. „Truc to vyloženě nebyl, byl to pokus o to, zbavit se Holíka, protože opravdu dobrá třetina obecního rozpočtu se rozplyne a není to tady vůbec vidět, protože se rozplyne na platy, na odměny apod.,“ uvedl opoziční zastupitel Jan Navrátil. 

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Na straně opozice ale stojí část obyvatel Panenských Břežan, proti starostovi Holíkovi už vznikla i petice, kterou podepsalo přes 200 lidí. Ti mu vyčítají arogantní chování, nehospodárné nakládání s financemi z rozpočtu a také málo práce pro obec. „Ten stav ve vesnici z hlediska nějaké vybavenosti se zastavil před třemi lety, to už starosta Holík přestal mít zájem o obec, ale začal svoji politiku a tento způsob vládnutí na vesnici,“ tvrdí Navrátil. 

Starosta ovšem výtky odmítá a kauzu považuje za boj o moc. „Máme za minulé volební období celý výčet dotací a investic a zásahů do obce. Slušní občané říkají, že za čtyři roky se v této obci udělalo tolik, co se neudělalo za posledních 50 let,“ uzavřel Holík.