Provizorní most v Chrastavě se musí celý vyměnit

Chrastava – Po podrobné prohlídce vyšlo najevo, že se bude muset provizorní most v Chrastavě kompletně vyměnit. Most postavila armáda krátce po loňských ničivých povodních, jeho stav je ale mnohem horší, než se předpokládalo. Po celé délce je kvůli dlouhodobému zatížení popraskán a konstrukční prvky naspodu mostu jsou shnilé. Most už je od pátku uzavřen pro automobily i pro pěší a doprava je vedena po objízdných trasách.

Pro město je uzavření mostu obrovským problémem, protože je hlavní dopravní tepnou, kterou využívají i kamiony z tamní průmyslové zóny. Veškerá doprava je vedena po objízdné trase přes Václavice a Bílý Kostel. Mezi Václavicemi a Bílým Kostelem je doprava kyvadlově řízena semafory. „Stavební firma Syner dělá všechno, aby provizorně dokončila rekonstrukci Pobřežní ulice, dopravu bychom tudy měli pustit snad už v pondělí,“ dodal starosta. Podle ředitele Krajské správy silnic Libereckého kraje Jana Berglera by měl být most opraven do příští neděle.   

Provizorní most vybudovala loni armáda v blízkosti někdejšího železného secesního mostu, který na počátku srpna voda vzala. Provizorní most ze tří mostních polí je dlouhý přes 40 metrů a má nosnost 50 tun. Původní secesní most byl chráněnou památkou, velká voda ho ale vzala a zbyl z něj na břehu jen jediný sloup veřejného osvětlení a pár dílů kovaného zábradlí. Město pozůstatky mostu i navazující silnice převzalo nedávno od kraje, který na obnovu nemá peníze. Výstavbu nového mostu chce za přispění ministerstva pro místní rozvoj zajistit Chrastava vlastními silami. 

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Po loňských srpnových povodních zůstaly v Libereckém kraji škody za více než osm miliard korun. Jen na krajských silnicích a mostech přesáhly dvě miliardy. Velkou vodou bylo zasaženo 198 mostů, na 60 procentech z nich musela být kvůli poškození snížena únosnost. Kompletní rekonstrukci potřebuje 22 mostů, dalších devět voda zcela zničila a vojáci je museli nahradit mostními provizorii. Velká voda si v kraji vyžádala pět lidských životů a na 2 000 lidí vyhnala z domovů. Chrastava patřila k nejpostiženějším městům. Jen na obecním majetku záplavy způsobily škody za více než 180 milionů korun.