Systém dvakrát a dost vyhnal z Náchoda neplatiče

Náchod – Náchodská radnice si pochvaluje nový systém boje s dlužníky. Kdo radnici dvakrát nezaplatí, ať už za nájemné nebo třeba za odpad, může přijít o bydlení. Městské byty tak během šesti měsíců kvůli dluhům opustilo asi dvě stě padesát lidí. Radnice tvrdí, že se díky tomu za pár měsíců zbavila největších neplatičů. Nadšení už ale nesdílí okolní obce, kam se problémoví nájemníci naopak stěhují.

Pokud ve městě dlužník podruhé nezaplatí, dává starosta Jan Birke (ČSSD) podle svých slov okamžitě soudní pokyn na vystěhování z bytu. „V tuto chvíli se dluhy zastavily,“ dodal. Všechny nové smlouvy už navíc radnice uzavírá na dobu určitou, a to od jednoho měsíce do půl roku. Neplatičům, kteří nemají kam odejít, nabídne ubytovnu se základním vybavením.

Notoričtí neplatiči tak mizí i z lokalit, kde bydleli léta. „Což ale neznamená, že by mizely i dluhy. Ty pochopitelně zůstávají,“ dodala mluvčí městského úřadu Nina Adlof. Neplatiči tak nyní městu dluží přes 2,5 milionu korun, dalších 800 tisíc je penále. Bývalé obyvatelce Náchoda Renatě Janovičové se ale postup města nelíbí: „Když jsem se to pokoušela dát na splátkový kalendář, tak mi to nebylo umožněno. Je to hrůza, co se tam teď děje.“

Náchod problém vyřešil, neplatiči se ale přestěhovali například do Broumova. „Víme asi o pěti nebo šesti rodinách, přišli ale do soukromých domů, takže problém budou řešit majitelé domů,“ řekl ČT starosta Broumova Milan Kotrnec (nestr. za ČSSD).

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)