Kvůli chybám v žádostech Kolín marně čeká na dotaci EU

Kolín – Nad kolínskou radnicí visí hrozba vyplacení vysoké sankce, pokud včas nezajistí modernizaci čističky odpadních vod. Město prozatím marně čeká na dotaci od Evropské unie, která však její výdej pozastavila. Důvodem je kritický postoj k úředníkům ministerstva životního prostředí, jejichž vypracovanou metodiku pro žadatele Brusel považuje za nedostatečnou. Podobný problém se týká i dalších čtyř desítek měst a obcí v Česku.

Kolín prozatím stále postrádá celkem 80 milionů z evropské dotace na rekonstrukci čistírny odpadních vod. Podle původních plánů přitom již měl se stavbou začít. Evropská komise však prozatím nehodlá dotaci vyplácet – důvodem je přesvědčení o chybě úředníků při vytváření žádostí. „My počítáme s tím, že úředníci ministerstva mají tuto směrnici zkonzultovanou s Evropskou komisí. Pokud tomu tak nebylo, pochybení vidím asi na straně ministerstva, které mělo nejdříve konzultovat a potom vydávat závazné pokyny městům,“ říká starosta Kolína Vít Rakušan.

Podle mluvčí ministerstva však úředníci kritizovanou metodiku konzultovali s unií již při vytváření. „Evropská komise ji nikdy nerozporovala, k tomu došlo až v rámci pravidelného monitoringu projektů,“ dodala Michaela Jendeková.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Evropské komisi se nelíbí, že města rozdělují provozovatele čističek a ostatních kanalizačních sítí. Podle Bruselu by se v případě žádosti o dotace měla zohledňovat celá vodovodní síť jako celek. Magistrát však v současné době tlačí čas. „Neumíme si ani časově představit jak v současné době začít znovu soutěžit. Staveniště je předané a my teď zhotovitele zdržujeme od toho, aby uzavíral smlouvy se subdodavateli,“ dodal starosta.

Podle nařízení Evropské unie musí být totiž všechny čistírny zmodernizované do konce roku 2012, jinak městům hrozí pokuty. Problém teď začíná řešit nově vzniklá pracovní skupina. Jejím úkolem je vyjednat s Evropskou komisí přijatelný kompromis tak, aby města o slibované dotace nepřišla.