Karlovarští Romové se bouří proti drahé ubytovně

Karlovy Vary – Romové v Karlových Varech se začali bouřit kvůli výši nájmů na největší městské ubytovně. Už dali dohromady i petici, město ji ale odmítlo s tím, že nájemné snížit nemůže. Ubytovna je prý také od nájemníků tak poničená, že si žádá rekonstrukci za deset milionů. Romy však odpověď neuspokojila a s politiky chtějí dál o problému diskutovat.

Dagmar Gogová se stará o tři děti. Říká, že když zaplatí náklady na bydlení, zbyde jí pro všechny 2 500 korun na měsíc. „Z toho musím nakoupit trošku jídla, hygiena že jo, teď svačina dětem do školy a těžko vyjdu,“ říká nájemnice ubytovny.

Ubytovnu by lidé měli využívat jen krátkou dobu, než vyřeší krizovou situaci. Taková jsou podle města pravidla. „Tříčlenná rodina zaplatí za ubytování 6 300 korun měsíčně, přičemž každý další následující rok se tato částka o 25 procent zvyšuje,“ upřesnil mluvčí magistrátu Jan Kopál. Po třech letech v městské ubytovně tak zaplatí tříčlenná rodina na nájemném přibližně 10 tisíc korun. Další náklady představují poplatky za vodu a elektřinu, což dohromady připadá sociálně slabým příliš.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Stížnost až na vládu

V ubytovně bydlí přibližně 400 lidí. Jejich petici podpořila kromě sdružení Khamoro také organizace Člověk v tísni. Zástupci města přesto žádost o snížení nájemného zamítli, neboť provoz ubytovny je podle města drahý. „Pokud nepřistoupí na naše podmínky, tak půjdeme i na zastupitelstvo nebo na vládu,“ varuje předseda Občanského sdružení Khamoro Emil Voráč.

Podle náměstka primátora Jiřího Kotka navíc sami nájemníci v minulých letech část ubytovny tak poničili, že za rekonstrukci město zaplatí 10 milionů korun. Dalších 6 milionů představují pravidelné roční náklady města na provoz a údržbu nemovitosti.