V Napajedlech dokončili protipovodňovou ochranu

Napajedla – Zvýšené protipovodňové hráze mají ochránit Napajedla před stoletou vodou. Nová hráz na břehu řeky Moravy se dokončení dočkala právě dnes. Soustava zídek, odtokových a odvodňovacích příkopů má ode dneška chránit dvacet rodinných břehů a areál firmy Fatra Napajedla, která zpracovává plasty. Projekt protipovodňové ochrany stál 375 milionů korun. Staré Město a Uherské Hradiště budou mít protipovodňovou ochranu hotovou až za dva roky.

V Napajedlech je ode dneška chráněn pravý břeh řeky Moravy s dvaceti domy a Fatrou Napajedla. Tato oblast bývá pravidelně zaplavena, naposledy před pěti lety. Levý břeh řeky Moravy s klíčovou částí města je před povodněmi dobře chráněný už několik let.

Stávající hráze dokázaly zadržet pouze třicetiletou vodu. „Hráze byly navýšeny, teď je to nastaveno tak, aby to Napajedla ochránilo před stoletou vodou,“popsal Pavel Cenek, ředitel Povodí Moravy, záv. Střední Morava. „Je to pro nás obrovská úleva,“ dodala starosta Napajedel Irena Brabcová (ODS).

Hráze se dočkaly navýšení v úseku dlouhém 4,5 kilometru. Nové hráze zadrží vodu i při průtoku 818 kubíků za vteřinu.

Staré Město a Uherské Hradiště si počkají ještě dva roky

Napajedla se stejně jako Staré Město a Uherské Hradiště snažila o vytvoření protipovodňové ochrany od povodní v roce 1997. Povodí Moravy však před zahájením stavby muselo dosáhnout dohody s městy a především s občanskými sdruženími. Mnozí nesouhlasili s kácením desetiletých stromů na březích řeky Moravy a říčky Salačky v lokalitě zvané Baraňák. „Když se řeka Morava vzdouvá, roste i hladiny Salašky a tím pádem ohrožuje obyvatele Starého Města. Pokácet tyto mladé stromy jistě stojí za to, abychom měli protipovodňovou ochranu,“ vysvětlil starosta Starého Města Josef Bazala (KDU-ČSL).

Starosta Starého Města Josef Bazala (KDU-ČSL) o kácení mladých stromů (zdroj: ČT24)

 Stromy ale musely ustoupit, aby mohly být protipovodňové hráze navýšeny. Povodí Moravy obcím slíbilo, že v bezpečné vzdálenosti od řeky vysadí stromy nové. Kácení zejména mladých a přestárlých stromů začne na konci roku.