Ani dnešek nevnesl smír do pražské koalice

Praha - Pražská koalice občanských a sociálních demokratů se zatím neshodla na řešení situace kolem schvalování dotací pro městské části. K dohodě nevedlo ani dnešní smírčí jednání. ODS stále trvá na stažení materiálu ze čtvrtečního jednání zastupitelstva, naopak ČSSD trvá na jeho projednání v týž den. Politici z obou stran budou hledat východisko z neshody ráno před zastupitelstvem.

Že má být materiál stažen, rozhodl zastupitelský klub ODS v úterý večer. Návrh vypracovaný primátorem Bohuslavem Svobodou (ODS) zkritizovali starostové některých městských částí. Nelíbí se jim, že některé radnice dostaly více peněz než ostatní. Klub ČSSD naopak v pondělí rozhodl, že požaduje čtvrteční projednání dotací.

Hledat shodu nad problémem chtějí zástupci obou stran ještě před zasedáním zastupitelstva. Sejdou se proto pravděpodobně kluby obou stran i vrcholní představitelé ODS a ČSSD. Schválení materiálu bude záležet i na TOP 09. I její zastupitelé plánují schůzku na ráno před jednáním. Předseda zastupitelského klubu TOP 09 Tomáš Hudeček dnes nechtěl předjímat, zda se klub postaví proti návrhu, nebo jej podpoří. Možné je podle něj i volné hlasování zastupitelů. Pokud by se TOP 09 k návrhu přiklonila, na schválení by stačily hlasy části ČSSD nebo ODS.

Primátor Svoboda, který rozdělování dotací připravil a obhajuje ho, bude podle svých slov ctít usnesení klubu a bude hlasovat pro stažení materiálu. Dodal ale, že pokud bod zůstane na jednání zastupitelstva, o jeho schválení bude hlasovat „podle svého uvážení“. Řekl také, že rozdělení je spravedlivé a že snaha změnit rozhodnutí rady není motivováno ekonomicky, ale jde o politickou hru.

Rada navrhla rozdělit necelých 452 milionů korun, 48 milionů si chce ponechat jako rezervu pro případ řešení havarijních situací. Asi 72 procent z částky mají městské části dostat na opravu a stavbu školních budov.

isifa
Zdroj: ČT24